WEEKBLADEN

Wat meet je als je armoede meet? Of groei? De bladen bieden deze week veel getallenfetisjisme en lijstjesdrift. Plus enkele blikken achter de schermen van de macht....

HP/DE TIJD

HP/De Tijd mocht een maand lang Wim Dik, de topman van KPN, volgen en viel met haar neus in de boter: afgelopen week bleek KPN ingrijpend te gaan reorganiseren. Maar het resultaat biedt nauwelijks inzicht in het spel achter de schermen. Hooguit is het goed voor een kwinkslag van Dik over het nieuwe hoofdkantoor.

Da's helemaal mooi. Zijn de nieuwe directievleugels eindelijk af, hef ik de directies op.

Verder brengt HP/De Tijd een wat obligaat verhaal over Charles, 'de tragiprins' uit Engeland, en een extra bijlage getiteld 'Waar voor je geld'. Hierin een allegaartje aan stukjes over beleggen, afdingen en vermogensbeheer. Ter nuancering bevat het ook een filippica van een teruggekeerde immigrant, die zich verbaast over de geldkoorts in Nederland.

Intellectuelen blijken zich hier alleen nog maar voor de beurskoersen en het voetbal te interesseren, want ook daar gaat het grote geld om.

ELSEVIER

Elsevier sloeg weer aan het turven en publiceert een tophonderd van de snelst groeiende ondernemingen in Nederland. Ogenschijnlijk een erelijst, maar is het wel zo gezond snel te groeien? Bovenaan prijkt Baan, het bedrijf dat bijkans bezwijkt onder zijn eigen groeistuipen.

In haar onmetelijke lijstjesdrift, brengt de Elsevier-redactie ook een overzicht van negentien 'mysteries van het leven'. Oftewel een volstrekt willekeurige opsomming van vragen waarop de wetenschap zogenaamd geen antwoord weet. Hield de Neaderthaler van kunst? Kunnen honden blozen? Waarom zijn de bananen krom? Tja. Om een vraag te citeren:

Wat is de zin van onzin?

Een artikel dat wel ergens over gaat behandelt het nieuwe speeltje van de politiek: monitoring. Zo wordt armoede in Nederland op minstens vijf manieren in kaart gebracht. En zijn er verschillende - tegenstrijdige - monitoren van de criminaliteit. Joop van den Berg, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten:

Ik moet altijd giechelen om de speeches van politie- en justitieambtenaren. Als ze geld nodig hebben, laten ze de criminaliteit iets stijgen. Als ze willen laten zien dat ze succesvol zijn, laten ze de criminaliteit weer wat dalen.

DE GROENE

De Groene neemt een kijkje in een Zutphens wijkje dat door het Sociaal Cultureel Planbureau tot de armste buurt van Nederland is uitgeroepen. Daar klopt volgens de bewoners natuurlijk niets van.

Armoe is maar een begrip. Als ik een stuk vlees op tafel heb, en 's avonds een flesje bier, kan ik geen armoe hebben.

Erg plastisch, en daardoor intrigerend, is het interview met een hartchirurg die stap voor stap een harttransplantatie beschrijft. Technisch beschouwd een makkelijke operatie, aldus de chirurg.

Ik knip het los, gewoon, met een schaartje.

Het grootste risico vormen afstotingsreacties, al krijgt de patiënt daar medicijnen tegen.

Toch kan het gebeuren dat je de hele zaak hebt aangesloten, je haalt de aortaklem eraf, je ziet voor je ogen het hart paars worden en inzakken. Dramatisch. (. . .) Dat is het rottige van de hartchirurgie: als het goed gaat is het geweldig, maar als het niet goed gaat is het ook helemaal mis.

VRIJ NEDERLAND

Het ergste van ouder worden, is dat het lijf onbetrouwbaar wordt, meldt Cri Stellweg (76) - voorheen Saartje Burgerhart - in VN. Ze schreef een boek over het onderwerp en kan er aangenaam relativerend over praten. In januari brak ze voor de derde keer haar pols, na een liederlijke avond met kinderen en kleinkinderen - 'ik was zo dronken als een tor'.

Ik lag daar met die pols en dacht meteen: dit kan ik me dus niet meer permitteren. (. . .) En ik dacht ook; nu moet ik naar dat ziekenhuis met die walm van alcohol. En daar denken ze natuurlijk: die oude zatladder.

VN sprak ook met documentairemaker Niek Koppen, die de verkiezingscampagne van de PvdA op de voet volgde. De overwinning werd nauwelijks gevierd.

Ik had verwacht dat ze wel een fles champagne zouden opentrekken. Maar niets van dat alles. De PvdA hanteert de cultuur van de soberheid. Ze eten ook een balletje gehakt in plaats van een biefstuk.

HN-MAGAZINE

In stijl meldt Klaas de Vries, de PvdA-minister van Sociale Zaken, dan ook in HN:

Ik beloof als minister Nederland nog saaier te maken.

Mirjam Prenger

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden