WEEKBLADEN: Toch nog een beetje ophef over Beatrix

Ruim een half jaar na de formatie van paars dan toch nog een beetje ophef en wel over de rol van de koningin in de affaire-Brinkman....

NANDA TROOST

Eén detail kwam te weinig aan bod: de rol van de koningin en haar adviseurs bij het - te elfder ure - ten val brengen van Brinkman.

Aanvankelijk werden de verrichtingen van fractieleider Brinkman nog welwillend gevolgd. Een politieke partij moet immers zelf weten welke voorman ze kiest en daar ging het paleis in principe niet over.

Maar langzamerhand namen de bedenkingen tegen Brinkman toe.

Op 6 juli benoemde de koningin Wim Kok tot informateur, op grond van adviezen die ze mede van Deetman en Scholten had gekregen. Op persoonlijke titel hadden ze haar laten weten dat ze voorkeur hadden voor een christen-democraat.

Maar in hun hoedanigheid van Tweede-Kamervoorzitter c.q. vice-president van de Raad van State telde dat niet. Daar telde alleen het landsbelang.

Pim Fortuyn heeft het in Elsevier al over de Majesteitspartij. Hij vreest het ergste, 'met een HM die zich in zeer vergaande mate inlaat met politieke zaken'.

De eerste de beste stevige premier die van zo'n vergaande koninklijke bemoeienis terecht niet is gediend, loopt het risico om onder deze vorstin in een constitutionele crisis te verzeilen.

In het commentaar maar eens op de bres voor Bolkestein.

De stijl van Bolkestein lijkt nog het best te karakteriseren als het terugbrengen van de gevoelens in de politiek. En gezien de reactie van de kiezers lijkt daar grote behoefte aan te bestaan.

En de verliezers van de statenverkiezingen zoeken naarstig naar het antwoord. Arie Oostlander (europarlementariër, ex-directeur Wetenschappelijk Instituut, CDA):

'Als het gevoel van angst voor te veel vreemdelingen er is, moet je als politieke partij niet zeggen ''zulke gevoelens mogen niet'', maar overstappen naar de volgende vraag: ''Wat moet je er als mens mee?'' We zijn geen dieren die hun instincten nalopen. Bij mensen hoort meer te tellen dan het primaire instinct.'

Michael Jordan is terug.

Alles was weer als voorheen: de explosieve dribbel, de onverwachte pass, de ongeëvenaarde hang-time , en de tong karakteristiek slingerend uit zijn mond.

En weer zo'n meesterlijk inkijkje in de samenleving, nu niet over modeziekten, maar over de bedrijfstak beest. Er wonen in dit land meer huisdieren dan mensen en aan de verzorging van 'het kind met een harig jasje' wordt steeds meer uitgegeven, 1,8 miljard gulden per jaar. Waaraan zoal? De bedrijfstak is zelfs niet uitgeboerd als de euthanasie is voltrokken.

Hier kost een kist slechts 50 gulden en voor 15 gulden is die ook nog met satijn gevoerd. Een standaard begrafenis met een bescheiden koffietafel bedraagt tussen de 100 en 150 gulden, het jaarlijks onderhoud - elke week komt er een WAO'er wieden - rond de 35 gulden.

Peter van Straaten wordt deze week zestig en kreeg daarom het illustreren van Vrij Nederland als cadeau. 't Is eens iets anders. Hij werd ook geïnterviewd door de hoofdredactie. Of hij zijn lezers wil opvoeden?

'O, nee. Nee, ik wil de mensen echt amuseren met mijn politieke prenten. Ik wil eigenlijk alles belachelijk maken, maar ik ben geen getuigende politiek tekenaar. Nooit geweest. Ik heb het wel geprobeerd, maar ik ben het nooit echt geworden.'

Ook nog de herinneringen van Mao's lijfarts Li Zhisui. Hij moest Mao vooral gezond houden.

'Als hij ooit ziek zou worden terwijl dat voorkomen had kunnen worden, of als hij ooit nodeloos pijn of ongemak zou lijden, dan zou ik daarvan de schuld krijgen. Hierdoor stonden mijn baan en mijn leven voortdurend op het spel.'

De macht van de fiscus, is het omslagartikel. De belastingdienst schiet eerst en praat later. Aan de informatievergaring bijvoorbeeld zijn nauwelijks grenzen gesteld.

Het is voorgekomen dat een huiszoeking in het pand van meneer X door de strafrechter 'onrechtmatig' werd verklaard, maar dat de fiscaal belastende gegevens over meneer Y die tijdens die huiszoeking waren gevonden, tot een fiscale zaak tegen Y. leidden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden