WEEKBLADEN Ik geloof niet dat er iemand was die voor de muziek naar Woodstock kwam

'De geest van love and peace is dood', schrijft HP/De Tijd. 'Woodstock is er nooit geweest' zegt De Groene. VN trof in het dorpje Woodstock echter nog springlevende hippies aan....

THEO STIELSTRA

Onlangs stuurden kinderdagverblijven peuters ineens massaal door voor het maken van een EEG. Ze vonden ze zo onrustig.

Rudie Kagie bracht een bezoek aan Woodstock en krijgt op z'n ziel van een oude hip vanwege de rol van de Hollanders ooit lang geleden in Zuidafrika. Hij ontdekte een derde Woodstock-festival: Free Woodstock. Gratis, voor de arme hippieinwoners van het stadje, die gal spuwen op de commercie bij de andere twee concerten:

Straks eist Pepsi Cola nog de wereldrechten op voor de naam Jezus zodat ze het christendom voor heel veel geld aan de mensheid kunnen verkopen. Woodstock en alles wat dat symboliseert, wordt verkwanseld.

René Zwaap herinnert zich de film, las zijn bladen en een boekenkast vol over het popfestival bij het plaatsje W. en breekt de mythe prettig af. Alle eerdere herhalingen van het festival liepen op niets uit:

Woodstock kon niet opnieuw gebeuren omdat het in de eerste plaats nooit gebeurd was. Het was een mythe.

Paars is een populaire steunkleur dezer weken in de bladen: De Groene verhaalt van de 'gekste kabinetsformatie aller tijden', die van KVPer Wimme de Kort in de zomer van 1963. De formatie, volgens historicus Jan Rogier:

Een geslaagd vaudeville-nummer van een gewichtloze Brabantse dorpsburgemeester.

Moet de Dreigroschenoper van Brecht nu op 'de mestvaalt van de arbeidersbeweging' nu is gebleken dat de auteur teksten jatte? Volgens hoofdredacteur Van Amerongen niet.

Dat Brecht een dief was, is een onthulling die kan worden vergeleken met de constatering dat de temperaturen 's zomers heel wat hoger liggen dan in de winter.

Vorige week drukte Elsevier een 'verslag' uit Goma af waarvan de indruk bestond dat de verslaggever niet langer dan een half uur in de kampen was geweest. Deze week revancheert het blad zich. Een oudambtenaar in Zaïre:

Ik heb het visioen dat dit landschap het decor zal zijn van onze miserabele toekomst. En dan te weten dat daar, achter deze heuvels, ons echte leven ligt, en straks de oogst rijp is.

Waar recreëren allochtonen? Niet in het Noorder Dierenpark, niet op de camping, wel in De Efteling en in recreatiegebied Spaarnwoude:

Het doet mij denken aan Gençlik-park in Ankara. Daar zitten ook hele families te eten en te kletsen. Urenlang.

Mooie foto's van Kadir van Lohuizen die van de gemeente Amsterdam de opdracht kreeg een jaar uit het leven van een Marokkaans te portretteren.

Wat is er gebeurd met (de club van) Schier van Jurriaan Kamp? Hij werkt in het Rotterdamse Hotel New York, is druk bezig met een computernetwerk en geeft een krant uit, oplage 600. Veel zoden zet het niet aan de dijk, maar dat is niet belangrijk:

It's not the road you're walking, it's the walking.

Verder: Een voorpublikatie uit het boek van de joodse schilderes Charlotte Salomon, vitual reality en dat popfestival bij het plaatsje W.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden