WEEKBLADEN: Het echte paarse smeedwerk voltrok zich in Amsterdam

Om redenen die onduidelijk blijven, domineert Amsterdam ineens de bladen. HP/De Tijd komt met een reportage over de normvervaging in de grote stad....

NANDA TROOST

Godverdomme, kankertyfus, klotezooi.

Nou, nou, nou zeg, is dàt even schrikken!

En de Groene Amsterdammer trekt er niet minder dan een dubbeldik nummer voor uit. Van een pagina vol uitleg van de begrippen Amsterdammer en Amsterdammertje tot een eeuw Amsterdams bouwen gaat het ook nog over de eerste plantenbakken van Het Parool. Ook verder had de redactie weinig inspiratie: een etmaal Amsterdam, en dan ook nog eens Ischa Meijer - 'In de Vijzelstraat ben ik gelukkig' - en Joop Braakhekke, de Amsterdammer van wie 'iedereen' houdt. Waren de andere wereldberoemde Amsterdammers nog met vakantie?

Misschien geeft Elsevier het antwoord op het waarom van Amsterdam, want de hoofdstad is weer het epicentrum van de politiek.

De 'formatietoeristen' mochten ijsjes etend op het Binnenhof denken dat het dáár allemaal gebeurde, het echte paarse smeedwerk voltrok zich in Amsterdam.

Maar dat wisten we toch ook al.

Marokkaanse jongeren, probleemgroep nummer één in Amsterdam, noemen zich de nieuwe joden. Van politici en politie moeten ze weinig hebben. En nog minder van welzijnswerkers die hen ondervragen in winkelcentrum of op buurtplein.

'Die gasten incasseren tonnen aan subsidie voor onderzoek om voor veel geld te ontdekken dat we gewoon nergens heen kunnen en dan daar afspreken. Zij profiteren van de allochtonenproblematiek.'

Zelfs het logo is nu paars. Als het kabinet-Kok dus maar niet meteen valt. Een debat over de redenen van paars, paarse vrouwen die zachtjes juichen en het Des Indes-beraad van de strijders van het eerste uur voor een links-liberale coalitie. Hein Roethof, ooit JOVD, nu PvdA:

'Het is een natuurnoodwendige ontwikkeling. De deconfessionalisering, de ontzuiling, het mondiger worden van de mens hebben dit veroorzaakt. De sociaal-democraten en liberalen zijn weer teruggegaan naar hun gemeenschapplijke oerbron: de Franse Revolutie.'

En staatssecretaris Jacob Kohnstamm (D66) over het benoemingsbeleid van bewindslieden.

'Het is verbazingwekkend hoe die laatste fase gaat. Er hebben mensen bedankt van wie ik absoluut zeker was dat ze het zouden doen. Dat is heel erg frustrerend.'

Onrust in Drenthe over 25 plannen voor de bouw of uitbreiding van vakantiewoningparken.

De Drentse Milieufederatie ontdekt dat van elke vier plannen voor vakantiehuisjes- en villacomplexen in Drenthe er drie in strijd zijn met het Drentse streekplan. Maar in alle gevallen maken de ontwikkelaars aanspraak op uitzonderingsbepalingen van het streekplan.

Ook nog: arbeidskrachten die een gewone werkgever nog niet met geld toe in huis wil hebben, en de Zuidafrikaanse regenkoningin Modjadji. Ze mag niet trouwen met mannen, dus trouwt ze met vrouwen. Haar woning mag ze niet uit.

Ze kan regen maken en doet dat eens per jaar.

Een voorlopig afscheid van Ed van Thijn, die op het moment dat het slecht ging met de PvdA naar Den Haag durfde te gaan. E. van der Laan, fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA:

'Van Thijn heeft zich getoond als iemand die een enorm risico heeft durven nemen voor zijn partij. De partij had wat mij betreft best meer risico mogen nemen voor hem.'

En de ups en downs in de wielercarrière van Erik Breukink.

Altijd was er die beruchte slechte dag, die inzinking.

Ook nog: Brigit - 'Ik ben niet lelijk, ik ben Bardot' - wordt zestig.

CDA-ideoloog Herman Wijffels zet de toon voor de oppositie:

'De Nederlandse politiek is nog niet toe aan vernieuwing. Dat zie je aan het ''paarse'' regeerakkoord. Verder dan het bijpoetsen van bestaande systemen komt het niet.'

Ook een oorlog om tonijnvangst in drijfnetten, en de Amerikaanse industrie herovert haar exportpositie.

In het lichaam is het dodelijk, maar plutonium is voor de smokkelaars verder weinig gevaarlijk.

De menselijke huid remt de alphastraling af. Daarom ook is plutonium zo eenvoudig te smokkelen. Anders dan het vrijwel waardeloze, maar naar de aard van zijn straling veel agressievere cesium, kan plutonium in een simpele plastic zak worden vervoerd zonder noemenswaardige schade.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden