WEEKBLADEN: Eigenlijk moet de VVD helemaal niet blij zijn

'De Bolk is los', schrijft het blad. Zegt u dat wel. Bolkestein duikt in alle weekbladen op. Nergens komt hij zelf aan het woord, hij wil even in de luwte, maar de winnaar van de statenverkiezingen wordt geportretteerd en becommentarieerd....

HP/De Tijd komt tot de conclusie dat Bolkestein te vroeg jubelt. Eigenlijk moet de VVD helemaal niet blij zijn:

De zegen van Bolkestein komt vooral op het verkeerde moment. Hij vlamde weliswaar als nooit tevoren, maar hij deed dat wel één verkiezing te vroeg.

Een special over de relatie vader/

zoon, want daarmee schijnt iets aan de hand te zijn. Wat wordt overigens niet helemaal duidelijk uit die veertig thema-pagina's.

Voor wie niet weet hoe je iemand moet versieren: voor een paar honderd gulden kun je bij de Amsterdamse firma Zuijderwijk Consultants de ééndaagse workshop Succesvol Versieren volgen. Allemaal onzin natuurlijk, maar de cursusleidster voorziet veel klandizie. Een van haar 'versiertips':

Als je een meisje ziet dat graag paard rijdt, zeg dan niet: Wat is daar in godsnaam leuk aan? Maar zeg: Dat heb ik nou altijd willen leren.

Adriaan Geuze, rijzende ster van de Nederlandse architectuur, mag graag zijn sporen achterlaten in het landschap. Vindt zichzelf cultuuroptimist:

Ik hùnker naar de 21ste eeuw. Die hele ellende met de wateroverlast nu komt doordat men gewoon niet meer geilt op een lekkere dijk bouwen. Ik heb zoiets van: kom op, het is hoog water, de spade erin: zo'n mooie rechte dijk met de sappigheid van een verse ruilverkavelingssloot.

Pats, boem, klèng! doet redacteur René Zwaap met Bolkestein:

Hij moet alsnog worden ondergedompeld in een spoedcursus Sixties, te kijk worden gezet als politieke misantroop die hij is. (..) Dan zal blijken dat Bolkestein niet meer is dan een wraakzuchtig gestemde achterblijver, in plaats van de pionier waarvoor hij nu im sommige kringen per abuis wordt aangezien.

Een leuk verhaal over de Stille Omgang in Amsterdam. Deze bedevaart jubileert: 650 jaar geleden 'kreeg' Amsterdam zijn mirakel. De doodzieke Ysbrandt Dommer kreeg de laatste sacramenten toegediend, kotste de hostie in de brandende haard maar de hostie bleef ongeschonden.

Naar verwachting trekken tienduizend gelovigen komende zaterdagnacht door de Amsterdamse binnenstad. De jubileum-bedevaart krijgt voor het eerst een oecumenisch karkater. De hervormde predikant De Vries:

Wanneer je bedenkt dat het centrum van Amsterdam een pretpark is dat 24 uur per etmaal geopend is, mogen we toch blij zijn dat in deze drukte nog ruimte kan worden gemaakt voor een moment van stilte en bezinning.

Veel aandacht voor Gustav Mahler (tentoonstelling in het Amsterdamse gemeente-archief, binnenkort een Mahler-symposium en veel Mahler-uitvoeringen in het Concertgebouw) waarbij vooral Mahlers band met Amsterdam wordt belicht. Begin deze eeuw bezocht Mahler Amsterdam diverse malen, Willem Mengelberg beschouwde hij als de enige dirigent aan wie hij zijn symfonieën met een gerust hart kon toevertrouwen.

In een brief aan zijn vrouw Alma schreef Mahler in 1903 over het Concertgebouw-orkest:

Orkest wonderschoon! De violen net zo mooi als in Wenen.De muziekcultuur in dit land is verbazingwekkend!

Ajax-speler Ronald de Boer, door zijn collegae als de beste speler van 1994 aangewezen, zegt binnenkort te gaan oefenen op het 'versieren' van strafschoppen. Stoitchkov van Barcelona, die kan mooi penalty's uitlokken:

Het is zo eenvoudig. Je tikt de bal opzij en gat zelf rechtdoor. Op de keeper af, en dan een mooie stervende zwaan maken. Peter Bosz bewees vorige week bij Ajax-Feyenoord dat hij hem al aardig onder de knie heeft.

Relus ter Beek kijkt nog eens terug op zijn ministerschap. Hij is de langst zittende minister van Defensie geweest:

Als een generaal in een indrukwekkend uniform mijn kamer kwam binnenstappen, dan dacht ik altijd: vanavond als jij naar bed gaat, dan zien we er toch weer gelijk uit.

Hoogste Tijd, de nieuwste film van Frans Weisz gaat deze week in première. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulish, is tijdens het Rotterdamse filmfestival met enthousiasme ontvangen. Weisz over het boek:

Toen ik het las dacht ik: shoot, was daar niks lekkerders van te maken?

Ook Mahler, ook Bolkestein. Pim Fortuyn over laatstgenoemde:

Bolkestein is rigide. Hij wil alles onder controle houden, verzet zich tegen elke vorm van pathos. Hij is niet spontaan, bang voor passie.

Passie, daaraan was nooit gebrek bij welzijnswerkers. Opbouwwerker Rien Klaassen beklom 25 jaar geleden bij het Pastoraal Concilie in Noordwijkerhout het spreekgestoelte om de heiligverklaring van Che Guevara te bepleiten. Maar ja, ook de welzijnsector verzakelijkt. Klaassen werkt nu veelal met drugsverslaafden en die noemt hij 'cliënten':

Natuurlijk mag je drugsverslaafden aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid.

PvdA-Kamerlid Karin Adelmund over haar tranen tijdens een debat over WAO-herkeuringen:

Op dat ene moment van onbeheerstheid dacht ik wel: o, mijn God, heel veel mensen vinden dit weer niet professioneel. En: wat jammer dat ik het ben en niet een man. Laat nou toch eens een man janken.

Freddie Mercury, de zanger van Queen, overleed een kleine vier jaar geleden aan aids. Niettemin komt er binnenkort een Queen-plaat uit met zang van Freddie. Allemaal nieuwe nummers. Drummer Roger Taylor:

Op de momenten dat het nog kon, wilde Freddie de studio in. Ik denk dat het werken ook in mentaal opzicht goed voor hem was. Gewoon, om iets te doen te hebben. Om zijn gedachten af te leiden van de harde werkelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden