Weekblad Nature toont de Atlas van Onszelf

Het nummer van Nature van 28 september heeft een bijzonder supplement: 379 pagina's met daarop een klein deel van de genetische structuur van de mens....

Een leek kan niets met de publikatie, snapt niets van de inhoud en kan slechts ademloos bekijken hoever de wetenschap inmiddels lijkt gevorderd met het ontrafelen van het menselijk genoom, het erfelijke materiaal. Dat genoom is opgebouwd uit naar schatting drie miljard van die bouwbasisstenen, verdeeld over een veertigtal chromosomen. Het genoom is op te delen in ongeveer 80.000 genen. Elke lichaamscel bevat die hele bibliotheek aan genen.

Duizenden onderzoekers over de hele wereld zijn bezig de volgorde van de baseparen in elk van die genen te achterhalen. Dat onderzoek concentreert zich op een of meergenen die in verband kunnen worden gebracht met specifieke erfelijke ziekten. In de bijlage bij Nature zijn alle deelresultaten bij elkaar gebracht. Ze zijn vanaf deze week ook via het Internet in te zien.

De verwachting is dat het menselijke genoom omstreeks 2005 volledig zal zijn ontrafeld. De publikatie in Nature is een beginnetje, maar desondanks een mijlpaal, meent het blad. 'Het is de eerste Atlas van Onszelf.' Het is de bedoeling van Nature om van tijd tot tijd een steeds betere menselijke atlas uit te brengen, met meer details en minder witte plekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden