Week in wetenschap: zelfgemaakte bacterie en materiaal waar druppels vanaf stuiteren

Welk wetenschappelijk nieuws heeft u deze week nodig om de wereld van morgen te begrijpen? Uw wekelijkse kennisboost, geselecteerd door wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.

Maarten Keulemans
Komeet 67P gefotografeerd door Rosetta. Beeld ap
Komeet 67P gefotografeerd door Rosetta.Beeld ap

1. Leven 2.0

Een ontdekking met diepgaande consequenties: deze week hoorden we dat het leven zoals we dat kennen gezelschap heeft gekregen van een ándere levensvorm. Een uit het lab.

Synthetisch-biologen (die naam alleen al!) presenteerden deze week een zelfgemaakte bacterie die een iets andere genetische 'taal' spreekt dan alle bestaande levende wezens. Waar gewone levende wezens draaien op 20 aminozuren als bouwstenen, werkt deze bacterie niet zonder een 21ste aminozuur, een synthetische stof met de prachtige naam L-4-4'-biphenylalaline.

Ideaal voor gebruik in de bioindustrie, waar men genetisch veranderde bacteriën in vaten houdt voor bijvoorbeeld de medicijnenproductie. De nieuwe bacterie kan niet meer wegglippen het milieu in (want daar is geen L-4-4'-dinges) en niet gegijzeld worden door een virus: virussen kunnen niet met hem 'praten'.

Dat is nog maar het begin. Met zo'n 21ste bouwsteen worden namelijk ook heel nieuwe eiwitten mogelijk: voor je het weet zit zo'n bacterie allerlei wonderlijke nieuwe stoffen te maken die in de natuur helemaal niet voorkomen.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

2. Water, weg ermee

Amerikaanse wetenschappers hebben een superwaterafstotend materiaal gemaakt: druppels stuiteren ervan weg. Ideaal voor bijvoorbeeld pannen of vliegtuigen - affijn, bekijkt u dit fascinerende filmpje vooral even zelf:

3. Komeet zit vol raadsels

Er zit een brede scheur in zijn nek. Er zijn ribbels die doen denken aan kleine duintjes. Er zijn raadselachtige cirkels, en gaten met mysterieuze knobbeltjes erin. En hij stoot nu weer CO2 uit, en dan weer waterdamp of restjes waterstofsulfide (H2S) .

Wetenschappers vielen van de ene in de andere verbazing rond de eerste officiële wetenschappelijke beschrijvingen van de ijzige komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, deze week in vakblad Science. De komeet wordt sinds enkele maanden bekeken en besnuffeld door de satelliet Rosetta. En de eerste 'officiële' wetenschappelijke beschrijvingen laten zien dat de komeet allesbehalve een eenvoudige ijsklont is.

Neem de ribbels: hoe kunnen die ontstaan op een object zonder dampkring (en dus zonder wind) en met nagenoeg geen zwaartekracht? 'Verwarrend', constateert onder meer de New York Times.

Een foto van ESA genomen door ruimtevaartuig Rosetta die op een afstand van 8 kilometer rond de komeet cirkelt. Beeld epa
Een foto van ESA genomen door ruimtevaartuig Rosetta die op een afstand van 8 kilometer rond de komeet cirkelt.Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
De gehele komeet vanuit de ruimte gefotografeerd. Beeld epa
De gehele komeet vanuit de ruimte gefotografeerd.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden