Week 44 Een land van reuzen(schandalen)

Zou Pim het zo gewild hebben? Donderdagnacht besloten de Rotterdamse coalitiepartijen CDA, VVD en het ooit door Fortuyn zelf opgerichte Leefbaar Rotterdam dat havenwethouder Wim van Sluis niet hoeft op te stappen vanwege 'Rottergate'; de affaire rond de illegale miljoenenkredieten van havendirecteur Scholten aan het noodlijdende RDM-concern van Joep van...

Van onze verslaggever Wilco Dekker

Twee rapporten pleitten de gemeente vrij, maar de Rotterdamse Rekenkamer oordeelde dat burgemeester en wethouders wel degelijk signalen kregen dat het fout zat, en dus hadden kunnen ingrijpen. 'Maar als mijn vrouw zou vreemdgaan, zou ook eerst de hele straat het weten voordat ik het zelf zou horen', verdedigde Leefbaar Rotterdam-raadslid Sjef Siemons zijn wethouder Van Sluis. En zo sneuvelt alleen Willem Scholten zelf. Deze week liet zijn advocaat in een drieregelig faxje weten dat de zestigjarige havenbaas 'om hem moverende redenen' met prepensioen gaat.

Zo hoopt Rotterdam verlost te zijn van een pijnlijk financieel schandaal, net als eerder Ahold en Shell. Beide beschadigde beursreuzen zetten deze week nieuwe stappen om af te rekenen met respectievelijk het boekhoud-en reservesschandaal. Ahold nam voor 811 miljoen euro (verplicht) een belang van 20 procent in ICA over van de Noorse investeringsmaatschappij Canica. Daardoor heeft Ahold het nu echt voor het zeggen bij de Zweedse supermarktketen, en niet alleen in de opgeleukte boeken.

Shell maakte na 97 jaar een eind aan de dubbele bedrijfsstructuur. Koninklijke Olie nv en de Shell Transport and Trading Company plc. worden Royal Dutch Shell Plc., met het hoofdkantoor in Den Haag en de Nederlanders Jeroen van der Veer en Aad Jacobs (als hoofdcommissaris) aan het roer. Zo kregen de boze Angelsaksische beleggers die het schandaal rond de te hoog geboekte oliereserves mede weten aan de ingewikkelde structuur van het Nederlands-/Britse olieconcern meer dan waar ze op gerekend hadden.

Terwijl Corus (vergeefs) druk bezig was FNV-voorman Lodewijk de Waal buiten de poort te houden, voegde de Indiase staalmiljardair Lakshmi Mittal zijn eigen staalconcerns Ispat en LNM met het Amerikaanse ISG samen tot de Mittal Steel Company, het grootste staalbedrijf ter wereld, vier keer groter dan Corus. Een koersexplosie voor onder meer Ispat was het gevolg en Mittal kan nog wat centen bijschrijven. Dat komt altijd van pas: drie jaar geleden doneerde hij 125 duizend pond aan Labour, waarop Tony Blair schriftelijk Mittal bij de Roemeense regering aanprees als beste overnamekandidaat voor het Roemeense staatsstaalbedrijf. Toeval, uiteraard.

Mittals staalreus krijgt B & W en Rekenkamer opgelet! zijn hoofdvestiging in Rotterdam, zodat Nederland zich na deze week zomaar de trotse vestigingsplaats mag noemen van een olie-en een staalgigant. En dan overweegt Deutsche Bank ook nog zijn hoofdzetel te verplaatsen naar ons land; alleen belastingparadijs Jersey is verder in beeld.

Hoezo, het gaat slecht? Wat nou, we blijven achter? Nederland spreekt een woordje mee, in elk geval in het fiscaal faciliteren van multinationals.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden