Week 41 Lamme moet blinde uit loopgraaf helpen

Na de vakbonden, de pensioenfondsen, de oppositie en het volk op het Museumplein hebben nu ook de geleerden van het Centraal Planbureau (CPB) de kabinetsplannen voor VUT en prepensioen afgekraakt....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Maar, zoals te verwachten, wijken De Geus en Zalm geen voetbreed. De bonden, de fondsen, de oppositie, het volk en de knappe koppen van het CPB zien het verkeerd. En degenen die het kabinet arrogant noemen, begrijpen er niets van, wordt Zalm niet moe te verklaren.

Terwijl het kabinet zich aldus verder ingraaft en de vakbonden zich verder op de eigen stellingen terugtrekken, roepen deskundigen aan de zijlijn dat 'beide partijen over hun eigen schaduw heen moeten springen'. Maar hoe doe je dat als je licht niet van donker kunt onderscheiden omdat je ogen dicht zitten van de modder uit de loopgraven?

Alle hoop is gericht op de geneesheren van het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Daar ligt de enige hoofdrolspeler in het conflict die door een wrede speling van het lot onbesmeurd is gebleven. Van Balkenende wordt meteen na zijn ontslag uit het ziekenhuis een dramatisch gebaar verwacht om partijen weer om tafel te krijgen. Is dat eenmaal gebeurd, dan is een akkoord binnen handbereik want over het doel ouderen langer aan het werk houden bestaat geen verschil van mening.

Zo helpt, geheel in lijn met de bijbelse traditie, de lamme (Balkenende) de blinde (Zalm). Sociale vrede hersteld, loonmatiging verzekerd en leiderschap bevestigd: Jan Peter Balkenende in luttele dagen van Kruk tot Staatsman.

Zo snel zou het kunnen gaan.

Ook de stemming onder beleggers is radicaal omgeslagen. Begin augustus raakten beleggers nog in razende paniek toen de olieprijs in New York door de grens van 45 dollar per vat brak. In Amsterdam bereikten de koersen het dieptepunt van het jaar.

Maar deze week steeg de olieprijs tot nieuwe hoogte en kostte een vat op de termijnmarkt in New York maar liefst 52,67 dollar. Geen belegger die zich er wat van aantrok. Alles went kennelijk, want ondanks de gestaag stijgende noteringen op de oliemarkt is de AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, sinds het dieptepunt van begin augustus alweer zo'n 10 procent gestegen.

De nasleep van een andere nachtmerrie van beleggers, World Online (WOL), loopt ook snel af. Het advocatenduo Gerard Spong en Oscar Hammerstein wierp zich na de rampzalige beursintroductie van het internetbedrijf van Nina Brink in het voorjaar van 2000 op als belangenbehartigers van gedupeerde beleggers. Van het gerechtshof kreeg het roemruchte duo deze week in hoger beroep echter nul op het rekest. Spong en Hammerstein konden volgens de rechtbank niet duidelijk maken dat ze optraden namens 4200 beleggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden