Week 18 Veel slecht nieuws voor de aandeelhouder

Het was een slechte week voor de belegger in aandelen. De beurs zette maandag een daling in die tot vrijdag aanhield....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

Het bedrijf gaat van de beurs af, en de drie investeerders willen Vendex KBB daar wel bij helpen. Maar omdat de detailhandel momenteel niet zo lekker draait, is het winkelbedrijf volgens de investeerders minder waard. Daarom verlaagden zij hun oorspronkelijke bod op een aandeel Vendex KBB met zestig eurocent naar 15,40 euro.

Later in de week waren de aandeelhouders van KLM de pineut. De rechter weigerde hen extra tijd te geven om na te denken over het bod dat Air France op KLM heeft uitgebracht. De Vereniging van Effectenbezitters spande het kort geding aan.

Dinsdag bleek op de aandeelhoudersvergadering van ING dat voormalig premier Wim Kok 'enorm geworsteld' had met de beloning van de bestuurders van de bank. Maar uiteindelijk kwam commissaris Kok eruit: 40 procent meer beloning voor INGtopman Kist, dat is geen 'exhibitionistische zelfverrijking'.

Beleggers die op safe spelen en hun geld in een beleggingsfonds stoppen, moeten niettemin op hun tellen moeten passen. De Autoriteit Financi Markten maakte bekend dat sommige beleggingsfondsen hun beloftes niet nakomen. Ook in de administratie rommelt het bij sommige fondsen.

Waar de belegger dan naartoe moet met zijn geld? Misschien is het tijd voor gentechnologie. Maandag werd duidelijk dat de Europese Unie zijn moratorium op gengewassen gaat opheffen; in de toekomst mogen genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen dus ook in Europa worden ingevoerd. Of moet de belegger de Atlantische Oceaan oversteken? De Amerikaanse internetzoekmachine Google kondigde aan later dit jaar naar de beurs te gaan. Met een revolutionaire beursgang moet zo'n 2,7 miljard dollar opgehaald worden.

Ook de andere ster van de interneteconomie, het virtuele veilingbedrijf eBay, is het overwegen waard. Na grote successen in de Verenigde Staten en Duitsland, gaat eBay in Nederland de aanval openenen op haar enige belangrijke concurrent, Marktplaats. Als de zolders na Koninginnedag nog niet leeg zijn, dan kunnen Nederlanders hun spullen op de website van eBay tegen lagere tarieven slijten.

Waar de Nederlandse belegger niet met zijn geld naartoe hoeft, is Oost-Europa. Vandaag treden tien nieuwe landen tot de Europese Gemeenschap toe. Dat lijkt een scala aan investeringsmogelijkheden op te leveren, maar volgens de experts zijn er geen gouden bergen meer te behalen. Want buitenlandse investeerders beginnen hun geld al weer uit Oost-Europa terug te trekken. Die hebben de ogen nu vooral gericht op China. Voor hoelang nog, is de vraag. Want de Chinese overheid is bang voor oververhitting. Een van de snelst groeiende economiemoet gas terugnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden