Weegbree ontsnapt aan de buren

De smalle weegbree kan ontsnappen aan de schaduw van andere planten. Is de omgeving schaduwrijk, dan ontwikkelt de plant lange, rechtopstaande bladeren....

De weegbree heeft een zintuig dat wordt gevormd door fytochroom, een pigment dat twee vormen kan aannemen. De ene vorm neemt rood licht op; de tweede absorbeert verrood licht, dat zich in het lichtspectrum tussen rood en infrarood bevindt. Voor fotosynthese heeft een plant behoefte aan rood licht.

In het volle zonlicht is er veel rood licht, waardoor de verhouding tussen rood licht en verrood licht hoog is. Weegbree vormt dan lage, korte bladeren. Maar als andere planten een deel van het licht wegnemen, neemt de verhouding tussen rood en verrood licht af. Om toch meer zonlicht op te kunnen vangen, maakt de plant hormonen aan die leiden tot de ontwikkeling van langere, rechtopstaande bladeren. Ook als de plant niet in de schaduw staat, kan de terugkaatsing van verroodrijk licht door buurplanten al voldoende zijn om dit hormoon aan te maken.

Hoewel het fytochroomzintuig ook bij andere planten aanwezig is, gebruiken alleen kruiden en gewassen in open vegetaties dit mechanisme. Voor bosplanten heeft verandering van de groeivorm geen zin omdat ze toch niet boven de bomen uit kunnen groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden