Weeffout

Tegenover De Avondetappe van de NOS, programmeert RTL sinds twee jaar het programma Tour du Jour, elke avond vanaf half negen te zien op RTL7. De opzet van Tour du Jour is gelijk aan die van het RTL4-programma Voetbal International: Wilfred Genée is gastheer, de huisband staat onder leiding van Danny Vera, Johan Derksen en Leo Driessen zijn sidekicks, er zijn kijkersvragen, en voormalige sporters zorgen voor de clowneske bijdragen (René van der Gijp bij het voetbal; Eddy Planckaert en Gert Jakobs bij het wielrennen).

Als ik me er makkelijk van zou willen afmaken, zou ik de uitslag van deze strijd tussen publieken en commerciëlen kunnen afdoen met de kijkcijfers. Tour du Jour komt in de buurt van de vierhonderdduizend kijkers; De Avondetappe tikt af en toe het miljoen aan. Case closed, zou je zeggen. Maar waar ligt dat dan aan? Er zijn voor de hand liggende criteria: RTL7 is als zender minder sterk dan Nederland 1. Cultuurhistorisch is de kijker ook gewend aan het wielrennen als sport van de publieke omroep, die niet alleen de beschikking heeft over de beelden van de huidige Tour de France, maar ook over dat enorme archief van al die eerdere edities. En De Avondetappe heeft natuurlijk de troef Mart Smeets, de man in wiens - ongetwijfeld imposante - bips ik dinsdag al een veer parkeerde (hoewel het commentaar bij de samenvattingen van RTL's Leo Driessen ook van grote klasse is). Tot slot komt De Avondetappe uit het sferische Frankrijk, Tour du Jour uit Utrecht.

Maar goed, dat zijn voor een groot deel criteria die ook voor het voetbal opgaan, terwijl op dat terrein RTL's Voetbal International (Gouden Televizierring in 2011) juist een groter succes is dan de voetbaltalkshow van de publieke omroep. Dat komt doordat er een weeffout zit in Tour du Jour. RTL gaat uit van de prémisse dat voetbal en wielrennen sporten zijn die op een zelfde manier behandeld kunnen worden. De rubriekjes (rondemiss van de dag, wielerploeg van de dag), de speldeprikken van Wilfred Genée; Tour du Jour is een lappendeken van joligheidjes. Echter: de relativering van Genée is bij het voetbal een verademing, omdat die sport zwaar overbelicht wordt, en veel te serieus wordt genomen. Maar voor wielrennen geldt dat niet, die sport verdient plechtige lofzang.

Wielrennen steekt intrinsiek ook anders in elkaar dan voetbal. Wielrennen is de sport van beleefde boerenzonen (voetbal: over het paard getilde prima donna's), van manmoedige ontsnappingen en ongekende heroïek (voetbal: tijdrekken en Schwalbes). De verwording van het voetbal vraagt om cynisme; de epische prestaties van de wielrenners vragen om heldendichten. De snaakse modus van stoorzender Wilfred Genee, zo geschikt voor het voetbal, slaat bij het wielrennen dood als bier in een vet glas.

Gisteravond kwam in Tour du Jour zijdelings de reden ter sprake waarom Pedro Delgado ooit te laat kwam voor de start van een tijdrit (hij zat nog op het toilet). Ja, zo'n kans laat Genee niet aan zich voorbij gaan natuurlijk. Dus ging het een hele poos over poepen. De Avondetappe is Jacques Brel; Tour du Jour is soms Jacques Tati, maar iets te vaak Jacques Herb.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden