Weduwnaar gepeste docente ontvangt schadevergoeding

De Limburgse scholenkoepel LVO betaalt een schadevergoeding aan de weduwnaar van een biologiedocente die in augustus 2015 zelfmoord pleegde. Dat zegt de weduwnaar tegen de Volkskrant. Zijn vrouw, lerares Caroline Dijkman, schreef in haar afscheidsbrief jarenlang ernstig te zijn gepest door collega's.

Caroline Dijkman. Beeld Familiefoto

Dijkman kwam in 2012 ziek thuis te zitten met psychische klachten, naar eigen zeggen omdat collega's haar stelselmatig treiterden door haar werk af te kraken of vergaderingen te verplaatsen zodat ze er niet bij kon zijn. Driemaal verklaarde het schoolbestuur haar boventallig, en driemaal werd dat weer teruggedraaid. In augustus 2015 beroofde ze zichzelf van het leven.

In een afscheidsbrief aan de Volkskrant en Dagblad de Limburger schreef Dijkman dat ze door het gepest het leven niet meer zag zitten. Volgens haar had de schooldirectie onvoldoende ingegrepen.

Dit blijkt nu ook uit het kritische oordeel van een onafhankelijke onderzoekscommissie. De school heeft 'de klacht over pestgedrag niet tijdig en adequaat opgepakt en onderzocht', schrijven de deskundigen.

Eerder zei het schoolbestuur dat uit gesprekken was gebleken dat pesten 'absoluut niet aan de orde' was. 'We geloven wel dat zij het als pesten erváren heeft', zei bestuursvoorzitter André Postema in september. De klachtencommissie van de school achtte de klacht van Dijkman destijds niet gegrond.

Afscheidsmail

Biologielerares Caroline schreef voor haar zelfdoding in een brief dat ze werd gepest. In een afscheidsmail vroeg ze haar partner die brief naar de Volkskrant te sturen. Maud Effting en Anneke Stoffelen reconstrueerden haar verhaal.

Geen groot bedrag

Vanwege de nalatige houding stelde weduwnaar Steven Schoevaart scholenkoepel LVO aansprakelijk voor het overlijden van zijn vrouw. Onlangs is hij met hen tot een overeenkomst gekomen, zegt Schoevaart. 'Het gaat om een vergoeding voor gederfde inkomsten en gemaakte medische kosten. Geen groot bedrag.'

De school erkent geen aansprakelijkheid voor het overlijden van Dijkman, zegt Schoevaart. Met het geld wilde hij aanvankelijk een fonds oprichten voor gepeste docenten, maar volgens hem is het bedrag daarvoor te klein. Toch ging hij akkoord, om een jarenlange juridische strijd te voorkomen.

Bestuurder André Postema van de scholenkoepel ontkent noch bevestigt de schadevergoeding.

De commissie die de situatie in opdracht van de LVO onderzocht, concludeert dat de school grote steken liet vallen. De school had 'op basis van eerdere signalen alerter moeten zijn op mogelijk pestgedrag'. Zo waren er eerder 'forse problemen' tussen medewerkers, maar werd daar weinig tegen ondernomen.

Toen Dijkman de klacht indiende, wist de school bovendien dat de verhoudingen 'danig verstoord' waren. De school schrijft al in 2013: 'Er was sprake van groepsvorming binnen de vaksectie, waardoor sommige leden zich buitengesloten voelden.'

Volgens de deskundigen komt pesten vaker voor in organisaties waar een gebrek is aan leiding. Ook hier was dat het geval: 'Te vaak wisselend en onvoldoende sterk leiderschap heeft de sfeer op school in negatieve zin beïnvloed.'

Bestuursvoorzitter Postema erkent dat destijds 'onvoldoende' naar de klachten van Dijkman is gekeken. Volgens de commissie doet het er in eerste instantie niet toe of iemand werkelijk is gepest. Postema schaart zich daar nu achter. 'Het gaat om het gevoel van gepest worden en dat moet je als werkgever serieus nemen.'


Toch benadrukt hij dat in het rapport niet onomstotelijk vast is komen te staan dat Dijkman echt werd gepest. 'Er is geen salomonsoordeel geveld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.