Weduwnaar (76) stierf liever dan uit huis te worden gezet

Na een honger- en dorststaking van twaalf dagen is in Leiden de 76-jarige weduwnaar A. van Heeringen overleden. Van Heeringen besloot tot versterving omdat hij volgens zijn zeggen als vrij man wilde sterven nadat zijn schoonfamilie hem uit zijn huis had willen zetten....

Van onze verslaggeefster

LEIDEN

Het drama begon drie jaar geleden, toen de schoonfamilie het huis opeiste waarin Van Heeringen sinds zijn huwelijk met zijn vrouw Elly had gewoond.

Het jonge echtpaar was in de jaren vijftig bij de vader van Elly ingetrokken en mocht in het huis blijven wonen nadat de vader in 1961 overleed.

Na 33 jaar op hun erfenis te hebben gewacht, wilde de schoonfamilie het huis echter te gelde maken. De familieruzie die hieruit ontstond, leidde dit voorjaar tot een rechtszaak, waarin de rechter in het voordeel van de schoonfamilie oordeelde.

Een paar dagen na de uitspraak overleed Elly van Heeringen aan de gevolgen van een beroerte. Daarop bepaalde de schoonfamilie dat Van Heeringen tot 1 maart de tijd zou krijgen om het huis te verlaten.

Over de rechterlijke uitspraak was Van Heeringen kort voor zijn overlijden zeer verontwaardigd. Tegenover het Leidsch Dagblad zei hij: 'Zo'n rechter kijkt tegen zo'n erfeniskwestie aan van: eens kijken, het gaat om een huis, da's simpel, verkopen, verdelen, klaar.'

Van Heeringen heeft gezegd zijn verstervingsactie niet te zijn begonnen uit wraak tegenover zijn schoonfamilie, maar uit liefde voor zijn overleden echtgenote. 'Je ziet hier geen geslagen man voor je zitten, hoor', zei hij tegenover de plaatselijke krant. 'Hier zit een man die op een waardige en zelfgekozen wijze, en uit liefde voor zijn vrouw Elly dit besluit heeft genomen.'

Toen Van Heeringen een kleine twee weken geleden aan zijn verstervingsactie begon, hebben kennissen nog geprobeerd hem op andere gedachten te brengen. Zij schakelden onder meer de politie in. Volgens een woordvoerder van de Leidse politie vond Van Heeringen dat echter 'heel vervelend'. Hij was onder begeleiding van zijn huisarts welbewust aan het verstervingsproces begonnen en meende dat de politie er niks mee te maken had.

Ook andere hulpverleners konden niets anders doen dan toekijken en Van Heeringen zo goed mogelijk begeleiden. Bij vrijwillige versterving is niemand competent om iemand te dwingen weer te gaan eten en drinken.

De nieuwe eigenaren van het huis, die het van de erven kochten, hebben nog geprobeerd te bemiddelen. Van Heeringen wees hun voorstel om het huis te delen echter van de hand. Hij zag zichzelf niet op de bovenste verdieping wonen van een huis waarin hij 46 jaar had geleefd. Vlak voor zijn overlijden liet hij weten dat hij op deze manier als vrij man zou doodgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden