Weduwen Sulawesi krijgen twee ton schadevergoeding

Nederland gaat ruim twee ton schadevergoeding uitkeren aan tien weduwen uit Zuid-Sulawesi. De vrouwen waren getrouwd met mannen die in 1947 tijdens de koloniale oorlog in Indonesië door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Het is voor de tweede keer dat Nederland een schadevergoeding uitkeert. De eerste keer was in 2011 voor de weduwen van de slachtoffers van het bloedbad in Rawagede op Java. Ook zij ontvingen ongeveer 20 duizend euro per persoon.

Net als in Rawagede zal de Nederlandse ambassadeur ook nu excuses aanbieden namens Nederland. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. Jeffry Pondaag, voorzitter van de stichting Nederlandse Ereschulden, doet de suggestie excuses te maken op 17 augustus, de dag van de onafhankelijkheid in Indonesië. Hij is blij met de schikking, maar wacht op een algemene regeling voor alle slachtoffers.

Ook advocate Liesbeth Zegveld, optredend namens de weduwen, meent dat het tijd wordt voor een algemene regeling ten gunste van alle slachtoffers van de koloniale oorlog. In die zin noemt ze tijd en plaats van excuses van groot belang. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft eerder al gezegd voorstander te zijn van een algemene regeling, maar een besluit is nog niet genomen.

Nederlandse militairen hielden in januari 1947 een zuiveringsactie in de dorpen Suppa, Galung Lombok en Bulukumba op het eiland Sulawesi, het voormalige Celebes. Zo'n 750 mannen en jongens werden standrechtelijk ge-executeerd. Kort na de oorlog erkende Nederland al dat de moorden in strijd waren met de rechten van de gevangenen.

De verantwoordelijke militair, luitenant Raymond Westerling, erkende in een tv-interview de slachtpartij. Het waren vijanden, zei hij, die op de vlucht waren neergeschoten of standrechtelijke geëxecuteerd. Westerling was commandant van het Depot Speciale Troepen. Nederland stuurde hem naar Celebes om de revolutionaire opstand de kop in te drukken. Nederland was bang dat de opstandelingen zouden oprukken naar Makassar, de hoofdstad van de provincie.

Westerling mocht zelf bepalen wie schuldig was en wie niet en wat de strafmaat moest zijn. Na drie maanden waren orde en rust hersteld en waren er 3.500 Indonesiërs gedood, veelal ge-executeerd. Het exacte aantal doden is niet bekend, omdat er geen proces-verbalen werden opgemaakt. In Indonesië worden grotere aantallen genoemd.

Westerling genoot de steun van de Nederlandse regering. Hij hoefde nooit bevreesd te zijn voor vervolging. In het interview zei hij pal te staan achter zijn daden. 'Met dien verstande dat men een onderscheid dient te maken tussen oorlogsmisdaden en strenge maatregelen, consequent en rechtvaardig onder zeer moeilijke omstandigheden.' De 'methode-Westerling' werd ook door anderen militairen in praktijk gebracht. Zij werden vervolgens uit hun functie ontheven wegens het plegen van oorlogsmisdaden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden