Weduwe van der Toorn is begeerlijker dan ooit tevoren

Mac eet uit in Scheveningen

Recensent Mac van Dinther eet bij visrestaurant Weduwe van der Toorn in Scheveningen.

Beeld Els Zweerink

Wat doen we in Scheveningen?

We pakken de nazomerse draad op met een eerbiedwaardige oude dame. Want zo mag je haar toch wel noemen, de Weduwe van der Toorn, visrestaurant sinds 1963. Een begrip in Scheveningen, maar het had een haartje gescheeld of de weduwe was wijlen. Nadat het restaurant aan het begin van deze eeuw door de familie was verkocht, ging het snel bergaf. Oude klanten vergrijsden, nieuwe bleven weg. Restaurantdokter Herman den Blijker deed een poging tot reanimatie, maar ook hij kon het tij niet keren: de weduwe stevende af op de ondergang. Vorig jaar diende zich een redder aan in de persoon van Edwin van de Goor, jarenlang mede-eigenaar van het voormalige Seinpost, een visrestaurant met Michelinster, ook in Scheveningen.

Weduwe Van der Toorn
Treilerdwarsstraat 2, Scheveningen
weduwevandertoorn.nl

Beeld Mac van Dinther

Is de weduwe nu ook chic geworden?

Wij aten hier voor het laatst in 2003. Toen was de weduwe gezellig, maar ook een tikje slonzig. Onder de nieuwe eigenaar heeft ze een verjongingskuur ondergaan die haar goed is bekomen. Het verschoten zeil op de vloer is vervangen door laminaat, de wanden zijn zeegroen geverfd, aan formicatafeltjes met houtmotief staan onverslijtbare schoolstoelen. De nieuwe weduwe is bijdetijds, maar nog altijd prettig volks.

Gelukkig maar. Hoe is het eten?

Je ging naar de weduwe om vis te eten zonder poespas. Dat is gebleven, zegt Van de Goor, een zestiger in een witte koksbuis, die zelf de honneurs waarneemt in de keuken. Hij heeft lekkere scholletjes binnen.

Beeld Mac van Dinther

Schol? Heerlijk!

Schol is een schromelijk versmade vis. Maar we beginnen met een ouderwetse garnalencocktail. Goede, verse Noordzeegarnalen, overdekt met een laagje roze cocktailsaus, die zelfgemaakt moet zijn: niet te zoet en met een onmiskenbaar vleugje whisky als nasmaak.

De makreel à la Russe is ook al zo'n mooi gerecht uit de oude doos. Minidobbelsteentjes aardappel, groene appel en knolselderij zijn gegroepeerd op en rond een hoopje gestoomde makreel. Bovenop ligt een half gekookt eitje met mayonaise, afgemaakt met het onvermijdelijke snufje rode paprika. Ook hier zijn het de details die maken dat het meer is dan een kopie van een versleten klassieker. De groenten zijn vers en beetgaar, de appel is fris. Dat doet het perfect bij de rokerige makreel.

Het menu

Cocktail van Noordzeegarnalen
Makreel à la Russe
Gebakken schol met friet, salade en warme groenten
Vlaflip

Beeld Mac van Dinther

En dan moet de schol nog komen.

We eten hem in twee varianten. Gebakken in roomboter en op zijn Schevenings: in melk gelegd en met vel en al in de hete olie gefrituurd. Het zijn twee kloeke, goudbruin gebraden vissen met stevig blank visvlees. Die uit de roomboter smaakt iets intenser, maar het vel van de Scheveninger variant is prachtig gebronsd en knapperig aan de randen. Genietend sabbelen we de graatjes af. Dat mag hier.

De cijfers

Kosten: 4-gangenmenu euro €54,25
Eten 8
Bediening 8
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 8

Hoe is de bediening?

Vriendelijke jongelui in lange witte sloven.

We hebben het dessert nog tegoed.

Dat is vlaflip, een toetje vol weemoed. Maar zo goed als hier hebben we hem vroeger nooit gehad: een coupe met dikke yoghurt, luchtige sabayon, sinaasappelijs en verse aardbeien.

Beeld Mac van Dinther

Smullen!

Beter dan het origineel. En dat geldt voor de hele Weduwe van der Toorn. Hoezo was vroeger alles beter? De weduwe is op haar 54ste klaar voor een tweede jeugd, begeerlijker dan ooit tevoren.

Beeld Mac van Dinther
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.