Nieuws Mortiergranaat

Weduwe omgekomen militair Mali krijgt schadevergoeding: Defensie schoot ernstig tekort in zorg voor veiligheid

Het ministerie van Defensie keert een schadevergoeding uit aan de weduwe van Henry Hoving, de militair die in Mali om het leven kwam bij een ongeluk met een mortiergranaat.

De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht met aan boord de lichamen van de omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld bij aankomst op vliegbasis Eindhoven. Beeld ANP

Hoving, destijds 29, overleed tijdens een oefening in juli 2016 nadat een mortiergranaat voortijdig ontplofte. Ook Kevin Roggeveld (24) kwam daarbij om het leven. Een derde militair raakte zwaargewond. Het gaat om een compensatie voor de materiële schade wegens het verlies van inkomen dat de weduwe en haar dochter nu ervaren, meldt haar advocaat aan het AD.  Het ministerie van Defensie bevestigt het bericht. Over de hoogte van het bedrag doen wij geen uitspraken’, aldus een woordvoerder. 

Lange tijd dachten de nabestaanden dat het ongeluk het gevolg was van een productiefout in de granaat. Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wees echter uit dat het ministerie van Defensie grove fouten heeft gemaakt met de aankoop en opslag van de mortiergranaten en ernstig tekortschoot in de zorg voor de veiligheid van de uitgezonden militairen. De toenmalige minister Jeanine Hennis en commandant der strijdkrachten Tom Middendorp stapten op.

De ouders van Hoving en Roggeveld hebben in maart dit jaar aangifte gedaan tegen het ministerie van Defensie en de medewerkers die ze verantwoordelijk achten voor de dood van hun zoons. De nabestaanden zijn nog altijd met Defensie in gesprek over de afhandeling van de immateriële schade. Aanvankelijk bood het ministerie 20 duizend euro. De ouders van Hoving gaven aan zich ‘diep gekwetst’ te voelen vanwege deze ‘beschamende schadevergoeding’ en de ‘kille, zakelijke en afstandelijke’ houding van juristen en ambtenaren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.