Weduwe Bin Laden: we leefden al sinds 2002 nabij Abbottabad

AMSTERDAM - Details over terreuraanslagen die werden gepland, kunnen de drie weduwen van Osama bin Laden hoogstwaarschijnlijk niet geven. Maar één raadsel kan het drietal, dat wordt ondervraagd door de Pakistaanse autoriteiten, wél oplossen: waar woonde de Al Qaida-leider in de jaren na de aanslagen van 11/9?


De weduwen, twee Saoedische vrouwen en een Jemenitische, zijn cruciaal voor het krijgen van een beeld hoe de voortvluchtige Bin Laden de wereld bijna tien jaar wist te misleiden. Een van hen, Bin Ladens jongste vrouw Amal Abdulfattah (29), zou volgens Pakistaanse media al een tipje van de sluier hebben opgelicht.


Voordat Bin Laden eind 2005 de villa in Abbottabad betrok, zou hij 2,5 jaar hebben gewoond in het naburige dorpje Chak ShahMuhammad Khan. De onthulling is pikant, omdat het dorp slechts 250 huizen telt. De kans dat Bin Laden in dit plaatsje, dat ligt langs de snelweg naar Abbottabad, ontdekt zou worden, was veel groter. En toch gebeurde het niet.


De weduwen vormen al dagen de inzet van een steekspel tussen de VS en Pakistan. Washington wil het drietal ondervragen, hopend zo meer te weten te komen over de activiteiten en contacten van Bin Laden sinds 2001. Mogelijk kunnen de vrouwen duidelijkheid verschaffen over het Pakistaanse 'netwerk' dat volgens president Obama de Al Qaida-leider jarenlang ondersteunde.


Islamabad heeft de VS toegezegd dat ze de weduwen mogen spreken. Maar tot op heden is dat niet gebeurd. Er lekken steeds meer details uit over wat het drietal heeft gezegd tegen hun Pakistaanse ondervragers. Zo zou Amal, die tijdens de Amerikaanse inval in haar been werd geschoten, hebben verteld dat Bin Laden volledig was hersteld van zijn nierziekte. 'Hij lag niet aan een dialyse-apparaat', zei een Pakistaanse functionaris in de krant Dawn.


In de afgelopen tien jaar doken steeds berichten op dat de Al Qaida-leider kampte met nierproblemen. Maar volgens de in Jemen geboren Amal, die op haar 17de trouwde, zou de Al Qaida-leider tot 2001 twee nieroperaties hebben ondergaan in Kandahar. 'Hij was noch zwak noch broos', aldus Amal volgens de functionaris. 'Hij geloofde in zijn eigen medicatie', zegt ze verder over zijn gebruik van onder andere watermeloenen om te herstellen.


Amal is een van de vijf vrouwen die Bin Laden vanaf 1974 trouwde. Voor het vinden van zijn jongste bruid, zo meldde The Guardian woensdag, zou Bin Laden 5.000 dollar (ruim 3.000 euro) hebben betaald in 1999 aan een naaste vertrouweling. 'Ze moet vroom, plichtsgetrouw, jong en goedgemanierd zijn', zou hij tegen hem hebben gezegd.


De twee andere weduwen die vastzitten, zijn de moeders van Hamza (20) en Khalid bin Laden (22). Khalid werd gedood bij de actie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.