Wedstrijdkalender steeds schraler

Felicitaties aan iedereen die in 2002 iets heeft gewonnen en speciaal aan Joop Meijs en Marco Ter Laare, de outsiders die het kampioenschap in het NK-paren weggristen voor de neus van de gevestigde orde....

Een bijzonder eerbetoon aan Marijke van der Pas/Bep Vriend, Jet Pasman/Anneke Simons en Femke Hoogweg/Wietske van Zwol. Zij wonnen het goud bij het EK voor vrouwenteams in Salsomaggiore en verdienden daarmee een plaats in de strijd om de Venice Cup, het WK voor vrouwen.

Een forse schaduw valt over de positieve overpeinzingen van het afgelopen jaar vanwege het einde van twee belangrijke internationale evenementen, de top-zestien in Den Haag en het viertallentoernooi in Scheveningen . Helaas diende zich ook geen nieuwe sponsor aan voor het nationale topcircuit waardoor de topparen het komende seizoen de zo broodnodige krachtmetingen ontberen.

Het open team miste bij het EK de boot; het bleef ver achter bij de overweldigende kampioen Italië en de medailles; na een hoopvolle start kwam Nederland tekort voor een plaats bij de eerste vijf, goed voor WK-kwalificatie.

Rondom de kernploeg is volop beweging; de oprichting van Team Oranje geeft de toekomst een rooskleuriger perspectief. Door een semi-professionele aanpak krijgen zes paren de gelegenheid intensief te trainen en zich voor te bereiden op de internationale kampioenschappen. Een initiatief dat alle steun verdient en waarvoor op zaterdag 8 februari in het PSV-stadion in Eindhoven een fundraising drive plaatsvindt met potentiële sponsors gekoppeld aan topbridgers. De eerste test voor het op nieuwe leest geschoeide Nederlandse team is in juni 2003 bij het EK in Menton.

Drie kandidaten voor het 'beste spel van 2002'. De lezer kan (mail uw favoriete spelnummer naar keestammens@email.com) zelf meestemmen. In diagram 1 koppelt Simon de Wijs bij het EK zorgvuldigheid aan eenvoud.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- 1* pas 1*

pas 2SA pas 3*

pas 3* pas 4*

pas 4* pas 4SA

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

West kwam tegen 6* uit met *9 voor *A in de dummy. Als *V gevonden wordt zijn twaalf slagen eenvoudig; met negen troeven samen is het spelen van *AH het kansrijkst. De leider, de Wijs, kon zich wapenen tegen *V865 bij oost door te beginnen met *H. Hij zag hiervan af om een andere maakkans - vier klaverenslagen om de harten en schoppenverliezer uit zuid op te ruimen - intact te houden. Dit vereiste nauwkeurige timing. De leider trok troef met *A en ruiten naar *H om zo in noord te eindigen. Ruiten vrouw bleef buitenboord waardoor vier klaverenslagen noodzakelijk werden. De Wijs speelde klaveren naar *10, deblokkeerde *H en stak over naar *A voor twee slagen met *AV, waarop de verliezende schoppen en harten uit zuid verdwenen.

Het indrukwekkende biedgeweld in diagram 2 was van jeugdige signatuur.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 4*

4SA pas 5* 5*

6* pas pas 6*

dbl pas pas pas

Zuid drukte met de achtkaart schoppen onvervaard door naar zeshoogte. Dit bleek een denderend succes. Niet alleen zat 6* er potdicht in, na de uitkomst met de singleton klaveren trok de leider troef en gooide de verliezende harten uit zuid weg op de klaveren in de dummy voor dertien slagen en +1310.

west noord oost zuid

-- -- -- 4*

4* 4* 5* 5*

6* dbl pas pas

pas -- -- --

Op de andere tafel begon zuid met 4*, een sterke 4*-opening. West meldde zich met 4* wat oost als muziek in de oren klonk en tot 5* aanzette. West was overtuigd van korte schoppen in oost (zeven of acht schoppen in zuid, in noord een of twee en drie in west) en greep zijn kans met 6*. Noord kwam uit met de singleton schoppen voor *A in zuid. Op dit moment waren twaalf kaarten in zuid goed voor down. Een klaverenslag of schoppen waardoor *B-derde in noord tot slag promoveert; *H gevolgd door schoppen is twee down. Zuid koos voor de twaalfde kaart, de singleton ruiten, waarna de klaverenverliezer van west verdween op de vijfde ruiten van oost en +1210 voor oost-west. Een spectaculaire winst van 2520 punten en 21 imps voor Danny, Tim, Bob en Vincent, gemiddeld zestien jaar jong, bij het EK voor aspirantenteams.

Het subtiele, oogstrelende en technisch volmaakte afspel tijdens het EK door Louk Verhees in diagram 3 staat vast gegrift op het netvlies.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

2* pas 3* 4*

pas pas pas --

West kwam tegen 4* uit met een kleine schoppen voor *A in oost die *6 naspeelde, getroefd in zuid. Op het eerste gezicht een eenvoudig speelplan. Je geeft een ruiten af, troeft een ruiten en verliest later alleen *A. Dit plan mislukt vanwege de vier-nul verdeling van de troeven. De leider, Verhees, moet twee keer van slag (ruiten en klaveren) en west speelt twee keer schoppen wat de troeven van zuid inkort en een troefslag bij oost creëert.

Verhees begon met een vooruitziende blik in de derde slag met *10 waardoor het troefzitsel bekend raakte. Zuid vervolgde met klaveren, gedoken door west, voor *H in de dummy waarna zuid de drie resterende troeven van oost ophaalde, uit west twee schoppen en een ruiten weg, wat leidde tot diagram 4.

Zie diagram 4

Een klaveren uit zuid voor *V in de dummy; west moet opnieuw duiken om te voorkomen dat de leider een extra klaverenslag in noord maakt. De schoppen uit noord getroefd om west van de laatste schoppen te strippen, gevolgd door de laatste klaveren uit zuid voor *A van west. Met *HV7 in west en *AB3 in zuid was de strip-placing volbracht. West speelde *H, gedoken door zuid die de laatste twee slagen met *AB maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden