Wedloop om de beste 'invlieg-Chinezen'

Voor Asa Svensson zou de Europa Cup-ontmoeting in Klazienaveen het geroutineerd afwerken van een tafeltennisklus moeten zijn. Want Asa Svensson is prof en wie haar betaalt verleent ze haar diensten....

De Zweedse is door landskampioen De Treffers ingehuurd om een paar zorgvuldig uit te kiezen wedstrijden mee te doen. Zondagmiddag is ze van de partij tegen STK Aquastil uit Duga Resa in Kroatië maar laat het totaal afweten. Ze snapt niet hoe het kan maar krijgt twee keer klop en is in belangrijke mate verantwoordelijk voor het 1-3 verlies. Met de return nog voor de boeg zal het bereiken van de halve finale van de Europese bekerstrijd een heel lastige opgave worden.

De nederlaag kwam vooral hard aan bij Hendrikus Velzing, de gedreven voorzitter die De Treffers vorig seizoen naar Europese roem leidde. Terwijl Nederlandse tafeltennissters internationaal niks voorstellen veroverde zijn vrouwenteam niet alleen de landstitel maar ook de Europa Cup. De werkwijze van Velzing is niet onomstreden, maar reglementair is alles in orde.

Velzing weet allang, destijds gesteund door zijn toenmalige bondgenoot Herman Friskes, dat hij met Nederlandse speelsters de eerste ronde van een Europees toernooi niet zou overleven. Toch besloten ze de weg naar de Europese top in te slaan. In hun visie kon dat niet anders dan door gelouterde speelsters 'in te vliegen.' Het liefst Chinese speelsters die voor 2500 euro hun kunstjes komen vertonen.

Vaker dan een paar keer per seizoen behoefden ze niet te komen. Als een wedstrijd met mindere speelsters kon worden gewonnen dan deed Velzing dat en hield hij het geld mooi op zak.

Nadat Velzing en Friskes met elkaar in onmin waren geraakt is Friskes nu bij DOV beland waar hij dezelfde strategie toepast. De club uit Heerhugowaard kan straks als het nodig is twee Chinese speelsters, de nummers negen en zeventien van de wereldranglijst, opstellen.

Heel jammer de verliespartijen van Asa Svensson maar het invliegen van speelsters is voor Velzing nog steeds de onbetwiste succesformule. Daar verandert de nederlaag tegen het Kroatisch team, dat ook uitkwam met een Chinese speelster, niets aan. Want met Yan Su en Cai Shanshan, redelijke speelsters maar geen toppers, Diana Bakker, die het enige tegenpunt maakte, en Sigrid van Ulsen heeft Velzing wel een aardig team voor de Nederlandse competitie geformeerd, maar om internationaal potten te breken heeft hij versterking nodig. Hij dacht die in Svensson te hebben gevonden.

'Speelsters invliegen is de enige manier om in de Europa Cup hoge ogen te gooien. Met een budget van 200.000 euro hebben wij het geld ervoor en we krijgen er een stukje publiciteit voor terug. Dat is goed voor de tafeltennissport.'

Bij Den Helder is men echter van mening dat speelsters niet alleen voor belangrijke wedstrijden dienen over te komen maar ook aan de competitie deel moeten nemen. Velzing kan zich er wel wat bij voorstellen. 'Nu zeggen we, de Nederlandse competitie wordt sterk gemaakt door Chinese speelsters. Maar als die alleen tijdens de play-offs en de finale meedoen dan heeft bijna niemand er iets aan. Ik zal er eens met de bond over praten.'

De wedloop om de beste invliegspeelsters heeft zo zijn grenzen, ook voor Velzing. Zelfs als zijn belangrijkste tegenstrever DOV. Want in welke formatie De Treffers ook zal aantreden, winnen van DOV met twee speelsters uit de toptwintig zal er niet bij zijn. Ook niet met de ex-wereldkampioene Qiao Hong die Velzing nog achter de hand heeft en met Asa Svensson in de gelederen. 'Wat kan ik daar tegenover zetten? Het houdt een keer op.' Het inzetten van sterspeelster Qiao Hong heeft daarom niet veel zin. 'Maar ja, je weet het niet. Ik weet ook niet wat DOV doet.'

Als de Kroatische speelsters en hun Chinese uitzendkracht uitgelaten een feestje vieren kijkt de aangeslagen Asa Svensson (31) voorzitter Velzing aan. Zachtjes zegt ze 'sorry' tegen hem. Hij zegt ook 'sorry' tegen haar. Straks keert ze terug naar Halmstad. Over drie weken zal ze in Kroatië weer van de partij zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden