Wederzijds respect tussen Kamsky en Anand in zesde duel

Opnieuw bleef het evenwicht intact in de match tussen Gata Kamsky en Viswanathan Anand, de twee schaakgrootmeesters die in Las Palmas strijden om het recht PCA-wereldkampioen Gari Kasparov uit te mogen dagen....

Van onze schaakmedewerker

AMSTERDAM

Halverwege de tweekamp is de stand 3-3. Anand had wellicht een kleine voorsprong verdiend maar zijn superieure spel in de eerste drie duels is zo langzamerhand vergeten. Uit de laatste drie in remise geëindigde partijen spreekt vooral omzichtigheid en wederzijds respect.

Anand bewees voor de tweede maal goed overweg te kunnen met de moeilijke stellingen van het Open Spaans. De fijne kneepjes zullen hem zijn bijgebracht door secondant Joesoepov die een eminent kenner is van deze opening. Kamsky en zijn secondantenteam hebben er nog niets op gevonden.

Gisteren bereikte Kamsky minder dan niets. Hij beperkte zich tot een rustige ontwikkeling van zijn stukken maar dat bleek onvoldoende om druk op zwarts stelling te krijgen. Integendeel, na twintig zetten had Anand vrij spel en dreigde hij zelfs in het voordeel te komen.

Met een pionoffer redde Kamsky zich. Vrijwillig stond hij een belangrijke pion af om vervolgens zijn stelling aan alle kanten af te grendelen. Een sterk paard dat ongehinderd heen en weer kon springen was superieur aan een passieve zwarte loper die tegen de eigen pionnen aankeek. Na 38 zetten zag Anand dat hij geen vooruitgang kon boeken.

Na afloop gaf Kamsky toe dat zijn spel minder overtuigend is. Hij wees erop dat hij zijn tweede zware tweekamp in een maand speelt. Drie weken geleden plaatste hij zich in India voor de finale van het FIDE-wereldkampioenschap door de Rus Salov (51/2-11/2) te verslaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden