Wederzijds maakt fenomenale bewerking van de ‘Odyssee’

JEUGDTHEATER Je moet er wel even voor naar Den Helder. Daar op de geasfalteerde dijk van Kaaphoofd, waar het laatste vaste land uitkijkt over Noord- en Waddenzee, zingen en spelen zes acteurs en twee muzikanten van Theatergroep Wederzijds een fenomenale bewerking van de Odyssee van Homerus....

Regisseur Ad Bont schreef een stevige tekst: drie uur met pauze. Hij is eigentijds door relativeringen als ‘godinnetje’ en ‘nou goed’, klassiek door subtiel gebruik van verzen. In een kale, ruwe wereld van pallets en zeecontainers vertolken de acteurs hun teksten met de juiste urgentie: ze maken zowel elkaar als ons getuige van dit meeslepende verhaal over heimwee en verlangen, geduld en dapperheid, verlies en vertrouwen.

De ‘Odysseus’ van kleinkunstenaar Oscar Siegelaar is een baken van rust, een soort mythische filmheld met stoer uiterlijk en peinzende blik, in spannend contrast met de onrust van zijn belangrijkste omzwervingen. Die wordt voelbaar gemaakt door de drijvende, deels live gespeelde kleinkunstmuziek van componist Guus Ponsioen, én de komische rolwisselingen. Moeiteloos zeil je mee door dit drukbevolkte drama, met zijn Griekse goden, koningen en hun belaste nageslacht. Van de wanhopig wachtende Penelope en haar ‘vaderloze’ zoon Telemachos naar de verveelde prinses Nautikaä, listige Hermes en alerte Athene.

De godenwereld boven op de containers is net zo reëel als de menselijke strijd op het asfalt. In beeldende kostuums oreren ze op daken of komen aangerend vanachter ijzeren schotten. Om afstanden te overbruggen – fantastisch gebruik van de weidse locatie – pakken ze fiets, motor of elektrisch stepje (zendmicrofoons zorgen voor verstaanbaarheid). Een Odyssee van Wederzijds is een magistrale voorstelling over thuiskomen en sterven als twee kanten van dezelfde medaille. Je moet er even voor naar Den Helder. Maar dan stap je van de dijk zo het Oude Griekenland binnen.Annette Embrechts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden