'Wederopbouw Nepal komt nauwelijks van de grond'

Bijna een jaar na de eerste van twee verwoestende aardbevingen komt de wederopbouw van Nepal nog nauwelijks van de grond. Complexe overheidsprocedures en langzame politieke besluitvorming staan volgens hulporganisaties een snel herstel, met name huizenbouw, in de weg.

Er is weinig over van de school in Ranipauwa, dat op 30 kilometer van Kathmandu ligt.Beeld Julius Schrank/de Volkskrant

Dat staat in een rapport dat de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 vandaag publiceren. Meer dan tweeënhalf miljoen Nepalezen hebben nog geen uitzicht op een permanent en veilig huis. Velen van hen leven in tijdelijke onderkomens, enkele tienduizenden in opvangkampen. De ngo's willen graag huizen bouwen, maar de overheid werkt niet mee.

Volgens Oxfam Novib lopen de armste en meest kwetsbare groepen in Nepal gevaar van de wederopbouw te worden uitgesloten. Het gaat om landloze boeren, alleenstaande vrouwen, dalit (kastelozen) en etnische minderheden. Door gebrek aan wettige documentatie dreigen zij hulp mis te lopen.

De Nepalese regering verstrekt beperkte schadeuitkeringen (van omgerekend 1800 euro) waarmee mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt een nieuw huis kunnen bouwen. Om in aanmerking te komen moet je aan allerlei voorwaarden voldoen en identiteits- en eigendomspapieren kunnen overleggen.

Volgens Cecilia Keizer, landendirecteur van Oxfam in Nepal, kunnen zeker 40.000 gezinnen niet aantonen dat zij land of een huis bezaten. 'Het zijn vaak mensen zonder land die ergens illegaal een huisje hadden gebouwd. Of mensen die hun papieren bij de aardbeving zijn kwijtgeraakt. Of alleenstaande vrouwen, want landrechten staan in Nepal op naam van de man.'

Oxfam Novib roept de regering op de criteria voor hulp te versoepelen. 'De overheid geeft wel aan het reconstructieproces meer inclusief te willen maken, maar dat is in een ingewikkeld land als Nepal een ingewikkelde opgave', zegt Keizer vanuit Kathmandu. 'Daarom willen we een extra push geven.'

Lees ook

500 duizend huizen die zijn verwoest, 1 miljoen mensen die in armoede leven. Een jaar na de aardbevingen van 2015 worstelt Nepal met de wederopbouw. Iedereen wacht op de overheid.

Giro555

Van de 25 miljoen euro die Nederland vorig jaar via Giro555 bijeenbracht voor hulpverlening aan Nepal is volgens de Samenwerkende Hulporganisaties nu 60 procent uitgegeven. Van dat geld ging 90 procent naar noodhulp en 10 procent naar wederopbouw. Meer dan 600.000 mensen werden bereikt met onder meer tijdelijk onderdak, dekens, voedsel, drinkwater en medische zorg.

Bij de aardbevingen van 25 april en 12 mei 2015 (met een kracht van 7,8 en 7,3 op de schaal van Richter) kwamen 8898 mensen om. Meer dan 22.000 mensen raakten gewond. Zeker een half miljoen huizen werd verwoest. Nog eens 300.000 huizen raakten beschadigd. De totale schade wordt becijferd op 7 miljard dollar, 40 procent van het bruto binnenlands product van Nepal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden