Wederom zorgt verplichte SP-afdracht voor ophef

Steeds meer SP-politici willen niet meer hun vergoeding afstaan aan de partijkas. Vandaag werd bekend dat het Lelystadse fractielid Simon Polman zonder overleg heeft besloten zijn vergoeding de komende twee jaar naar de voedselbank over te maken.

Bezoekers van het SP-congres in 2010. Beeld null
Bezoekers van het SP-congres in 2010.

Het solistische besluit van Polman ligt zeer gevoelig. De SP is een hiërarchisch georganiseerde partij. Fractievoorzitter John van den Heuvel sluit daarom niet uit dat de eenmansactie het einde van Polman bij de SP betekent. Eind januari moet hier meer duidelijkheid over zijn.

Polman is niet de eerste SP-politicus die moeite heeft met de verplichte afdracht aan de partij. In oktober raakte de SP in Veghel en Den Helder de volledige raadsfractie kwijt. In Veghel pleitte fractieleider Anita Oerlemans vergeefs voor een soepeler afdrachtsregeling, waarna zij en haar collega-raadslid naar een andere partij overstapten.

Dit najaar maakte het Helderse SP-raadslid Rachel Post bekend dat ook zij vertrekt, de twee andere SP'ers hadden zich kort tevoren al bij een andere fractie aangesloten. Ook in de Tilburgse SP-afdeling ontstond onlangs beroering. Fractievoorzitter Veerle Slegers (ook lid van Provinciale Staten) zei in financiële problemen te raken als de regels niet worden versoepeld. Zij heeft een schuld opgebouwd aan de partij. In Hilversum keerde ex-wethouder en raadslid Karin Walters de SP de rug toe omdat zij niet kon leven met de strikte afspraken.

Volledige vergoeding

Alle SP-politici maken hun volledige vergoeding over naar de partij. Politici die een full-time functie uitoefenen (zoals Tweede-Kamerleden) krijgen hier een modaal salaris voor terug. Andere politici krijgen een onkostenvergoeding.

Aan het principe van afdracht wordt niet getornd, zegt landelijk partijsecretaris Hans van Heijningen, 'maar we moeten kijken of het nodig is spelregels aan te passen'. Tijdens het partijcongres in juni 2012 komt de kwestie aan de orde. Van Heijningen erkent dat de regeling meestal de oorzaak ervan is dat SP-raadsleden of Statenleden opstappen. 'Het is een reëel probleem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden