Opinie

'Wederom politiek verraad van kameleon Rutte aan de eigen achterban'

Eerst boog Rutte mee met de PVV en de SGP, nu met de PvdA. Dit is geen flexibiliteit, maar opportunisme, zegt ondernemer en VVD-lid Ed Sinke. 'Een goede leider slaat met de vuist op tafel, maar Rutte waait met alle winden mee.'

Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens het debat over het regeerakkoord van VVD en PvdA.Beeld ANP

Dat hebben ze goed gedaan, de nieuwe vriendjes Samsom en Rutte. Met de snelle formatie en presentatie van hun regeerakkoord, inclusief een optreden als gezworen kameraden in Pauw & Witteman, wisten ze een positief oordeel af te dwingen bij de meeste media en in de eerste peilingen onder burgers. Ook de oppositie was mild en leek niet goed door te hebben wat er eigenlijk aan het land is voorgeschoteld.

Want de manier waarop het regeerakkoord tot stand is gekomen, het gezelschapsspelletje met de poppetjes en de enorme lastenverzwaring voor burgers en bedrijfsleven kunnen niet verhullen dat er geen visie is waar het met de economie van ons land naar toe moet, hoe om te gaan met Europa en hoe de bedreigde samenhang van de maatschappij weer versterkt kan worden.

De generatie politici die nu aan de macht is, ziet de politiek en het landsbestuur als een spel. Aan de hand van door Wouter Bos geknutselde kaarten hebben ze keuzes gemaakt. Jij dit, ik dat. Bij gebrek aan visie en inzicht werden stokpaardjes en symbolische zaken uitgeruild. No nonsense, noemen sommigen dat.

Desastreus
Tegelijkertijd was men bezig met het verdelen van de plaatsen in het kabinet en de invulling van de namen. Maar uitruilen, elkaar dingen gunnen en elkaars vriendjes zijn leiden niet tot een oplossing voor de problemen waarvoor ons land staat. Daarvoor is visie nodig en inzicht in hoe de economie of de maatschappij werkt. Precies dat ontberen de nieuwe coalitiegenoten. Het zal snel duidelijk worden hoe desastreus het regeerakkoord gaat uitpakken.

Er wordt weinig echt bezuinigd, het overheidstekort wordt voornamelijk verkleind door lastenverzwaringen. De koopkracht van burgers wordt flink aangetast, waardoor ze minder te besteden hebben. Het bedrijfsleven wordt zwaarder belast, waardoor het minder zal investeren. Heel eenvoudig valt te concluderen dat dit de economie niet weer aan de praat krijgt.

Het CPB heeft dan ook al aangegeven dat dit regeerakkoord de economische groei op zijn minst vertraagt. De werkloosheid gaat stijgen, terwijl de WW verkort wordt en ontslag gemakkelijker wordt. Wat dit gaat betekenen voor een hele generatie oudere werknemers laat zich raden. De verhoging van de btw en de accijnzen en een enorme nivellering die plaatsvindt, maakt dat burgers nog minder gaan uitgeven, waardoor het MKB in ons land - de banenmotor - verder in het nauw komt. Studeren gaat fors meer kosten, waardoor niet iedereen meer de keuze zal willen of kunnen maken om te gaan studeren. De afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de verhoging van de zorgpremies in combinatie met hogere werkloosheid en een kortere WW zijn een bom onder de huizenmarkt.

Dalende koopkracht
Hoewel het gif eerst langzaam in de economie wordt gegoten, zal de regering heel snel de lasten nog verder verzwaren en de hypotheekrenteaftrek nog sneller gaan afbouwen. En daarmee zal de vicieuze cirkel van steeds meer lasten, dalende koopkracht en investeringen, stijgende werkloosheid, een feit zijn.

Dat Mark Rutte en zijn VVD dit regeerakkoord tot stand hebben laten komen, is niet verbazingwekkend. Wel wekt verbazing dat ze ermee weg lijken te komen. De VVD gaat linksaf of rechtsaf. Niet op basis van eigen waarden, maar op basis van opportunisme. Eerst conformeerde de partij zich aan de PVV, toen aan de SGP en nu aan de PvdA. Een goede leider slaat met de vuist op tafel, maar Rutte waait met alle winden mee. Hij nam geen afstand van het PVV Polenmeldpunt toen heel het land hem daar zo ongeveer om smeekte. Even later flirtte hij lachend met de SGP, waarmee hij afstand nam van alles waarvoor de VVD als partij staat.

Natuurlijk moet je in de politiek concessies doen. Maar dat betekent niet dat je alles moet weggeven. Probleem met Rutte is dat behoud van macht zijn gedrag bepaalt. Hij draait en keert naar believen en past zich als een kameleon aan aan iedere nieuwe omgeving.

Volgzame VVD
Na het behagen van PVV en SGP in Rutte I, fietsen de principeloze Rutte en zijn volgzame VVD nu de andere kant op en gaan ze een sterk socialistisch beleid voeren. Lastenverzwaringen voor de werkenden en het bedrijfsleven, nivelleringen, begrenzen aftrekbaarheid pensioenopbouw, beperking hypotheekrenteaftrek, verslechterende positie MKB, een nog altijd te grote overheid. Zaken waar de VVD overtuigd tegen zou moeten zijn. De weigerambtenaar blijft overigens gewoon bestaan, ook al mogen er geen nieuwe meer komen. Daarmee wordt discriminatie door de overheid gelegaliseerd. Wederom politiek verraad van Rutte en zijn VVD aan de eigen achterban. En zal die achterban nu echt tevreden zijn, omdat de PvdA de korting op ontwikkelingssamenwerking heeft geslikt?

De hoop op rust en stabiliteit zal snel vervliegen. Het is een schijnstabiliteit, zoals die ook onder Paars II bestond. Ons land zal met deze regering verder in de problemen komen, terwijl na een terugval bij de laatste verkiezingen, de extreme vleugels in de politiek zich gaan herstellen. Gevoed door de onvrede die nog altijd voortwoekert bij de kiezer.

Ed Sinke is ondernemer en lid van de VVD.

 
Natuurlijk moet je in de politiek concessies doen. Maar dat betekent niet dat je alles moet weggeven. Probleem met Rutte is dat behoud van macht zijn gedrag bepaalt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden