Wederom gevaarlijke variant vogelgriep in Turkije

De drie nieuwe vogelgrieppatiënten in de Turkse hoofdstad Ankara hebben de gevaarlijke variant H5N1 in hun lichaam. In de oostelijke stad Van vielen bij twee personen de tests positief uit.

Het gaat om twee kinderen en een volwassene, die zijn opgenomen in een ziekenhuis in de Turkse hoofdstad Ankara. De twee kinderen komen uit de stad Beypazari, circa 100 kilometer noordwestelijk van de hoofdstad. Details over het derde slachtoffer hebben de autoriteiten niet bekendgemaakt.

Twee kinderen die worden verpleegd in een ziekenhuis in de Oost-Turkse stad Van, bij de grens met Iran, hebben ook het H5N1-virus. In hetzelfde ziekenhuis in Van overleden vorige week drie kinderen uit één gezin uit het dorp Dogubayazit. Van twee van hen werd vastgesteld dat zij besmet waren met het H5N1-virus. Van het derde overleden kind moeten de testuitslagen nog binnenkomen. Een vierde kind uit het gezin dat ook ziek was geworden is grotendeels hersteld. De chef-arts van het ziekenhuis in Van zei dat daar in totaal 38 personen met griepachtige verschijnselen worden verpleegd.

Intussen is in het noorden en westen van het land de vogelgriep gearriveerd. In de provincies Zonguldak aan de Zwarte Zee en Bursa aan de Zee van Marmara is de regering begonnen met de vernietiging van besmette kippen. Het is nog niet bekend of het hier gaat om het H5N1-virus.

Turkse autoriteiten hebben zaterdag uitgesloten dat de vogelgriep in het land van mens op mens wordt overgedragen. Volgens de beschikbare gegevens van dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het virus zich via mensen verspreidt. De autoriteiten gaan er vooralsnog vanuit dat mensen zich uitsluitend kunnen besmetten door intensief contact met geïnfecteerde vogels.

Nederlandse Europarlementsleden vinden dat Turkije Europese hulp moet krijgen tegen de vogelgriep. De Europese Commissie moet vaccins, virusremmers en voorlichting sturen. Daarvoor pleitten Dorette Corbey (PvdA), Jan Mulder (VVD) en Kartika Liotard (SP) zondag. Brussel heeft nu alleen experts naar het gebied gestuurd voor onderzoek.

‘Door te helpen kan de Europese Unie haar waarde bewijzen voor een kandidaat-lid als Turkije’, vindt Corbey. ‘De situatie is heel erg zorgelijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden