Wederom getuige van vernedering

Met toenemend gevoel van onmacht zijn wij getuige van een humanitair drama in Gaza. De realiteit van het lijden in Gaza en de dringende noodzaak dat lijden zo veel mogelijk te beperken, wordt door de afstandelijke houding van het Nederlandse kabinet miskend....

E. KooijmanWemeldingeDerk KnolEnschedeAstrid EssedAmsterdamM. van der WeijOldenzaalP. van den Akker en Loenen a/d Vecht

Nederland was passief getuige van de ultieme vernedering van het Joodse volk tijdens de Duitse bezetting voordat van uitroeiing sprake was. Wij schamen ons nog steeds. Weer staan wij erbij en bekijken het vernederen van de Palestijnse bevolking. Ik spreek niet over Hamas, noch over uitroeiing. Ik schaam mij als Nederlander.

Tot mijn opluchting hoorde ik in het Belgisch tv-journaal dat het Belgisch kabinet concrete hulp zal bieden, door ernstig gewonde Palestijnse burgers in Belgische ziekenhuizen op te vangen. Waarin een klein land groot kan zijn.

E. Kooijman, Wemeldinge

Bommen en raketten
Het commentaar van 29 december ‘Bommen op Gaza even verwerpelijk als zinloos’, zou heel wat overtuigender geweest zijn als het was geëindigd met: ‘Overigens zijn wij van mening dat ook raketten op Israël even verwerpelijk als zinloos zijn’.

Bommen en raketten
Met een eenzijdige beoordeling van het complexe Israëlisch-Palestijnse conflict is niemand geholpen. Dat daarbij niet zelden de agressor tot slachtoffer wordt verklaard, zijn we in Nederland wel gewend, al blijft het onverteerbaar.

Bommen en raketten
Derk Knol, Enschede

Inhumaan
Ik heb met verontrusting kennisgenomen van de Israëlische luchtaanvallen op Gaza. Een en ander is niet alleen apert inhumaan, maar in strijd met het internationaalrechtelijke principe, dat alle conflictpartijen te allen tijde onderscheid dienen te maken tussen militairen (en strijders) en burgers.

Inhumaan
Bij de luchtaanvallen op Gaza heeft Israël zich tweeledig schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, zowel door aanvallen op burgerdoelen zoals een universiteit en een tv- station, als door aanvallen op Hamasdoelen in dichtbevolkte gebieden. In dat laatste geval is Israël verplicht, de burgerbevolking te beschermen, hetgeen niet is gebeurd.

Inhumaan
Het is evident, dat de Israëlische rechtvaardiging, op een dergelijke wijze een einde te willen maken aan de niet minder verwerpelijke Palestijnse raketaanvallen op Israëlische steden, geen hout snijdt. Bovendien staan deze Israëlische militaire aanvallen in dichtbevolkte gebieden niet op zichzelf, maar is een jarenlang in Gaza terugkerend patroon.

Inhumaan
Echter, de diepere oorzaak van dit escalerende conflict is niet de machtsstrijd tussen Israël en Hamas, maar de nu reeds 41 jaar durende Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, waartegen terecht Palestijns verzet is, zowel op legale wijze als illegaal.

Inhumaan
In plaats van een oproep tot het einde van het geweld dient de Europese Unie naar mijn mening politieke pressie op Israël uit te oefenen om een einde te maken aan deze bezetting, waartoe in 1967 in VN Veiligheidsraadresolutie 242 is opgeroepen.

Inhumaan
Astrid Essed, Amsterdam

Oproep
Ik ben het eens met de oproep van onze landgenoten van Palestijnse afkomst (Forum, 7 januari). Maar ik heb ook een vraag: sturen jullie ook een oproep aan Hamas om met de raketbeschietingen te stoppen? En om uit haar doelstellingen de vernietiging van de staat Israël te schrappen?

Oproep
M. van der Weij, Oldenzaal

Waardering
De verslagen van Alex Burghoorn over de oorlog in Gaza verdienen waardering. Hij werkt onder moeilijke omstandigheden. Temeer omdat Israël geen journalisten in Gaza toelaat.

Waardering
Desondanks weet hij de chaotische gebeurtenissen in dat gebied op een overzichtelijke manier te beschrijven en te interpreteren. Ik heb veel respect voor zijn werk.

Waardering
P. van den Akker, Loenen a/d Vecht

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden