Wederom Amerikaan president Wereldbank

De in Korea geboren Amerikaan Jim Yong Kim is voorgedragen als de nieuwe president van de Wereldbank. Deze arts zal de huidige president Robert Zoellick moeten opvolgen die in de loop van dit jaar opstapt.

AMSTERDAM - Kim is een verrassende keuze. Hij zou de favoriete kandidaat zijn geweest van minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken. Maar president Obama heeft zich ook persoonlijk met de keuze bemoeid. Hij is wetenschapper en de baas van de gerenommeerde universiteit Dartmouth College in New Hampshire.


Met de benoeming heeft Obama alle kritiek op zijn keuze vanuit de derde wereld in de kiem willen smoren. Kim geldt als een ontwikkelingstrateeg. Daarnaast is hij specialist op het gebied van ziektes die in de Derde Wereld nog fatale gevolgen hebben zoals aids, malaria en tbc.


Andere kandidaten die werden genoemd waren onder anderen de huidige ambassadeur van de VS bij de VN, voormalig presidentskandidaat John Kerry, de bekende adviseur Lawrence Summers en topvrouw Indra Nooyi van PepsiCo.


Niettemin zal toch een discussie losbarsten. Sinds het verdrag van Bretton Woods in 1944 waarbij de Wereldbank en het IMF werden opgericht, is er de stilzwijgende afspraak dat de president van de Wereldbank altijd een Amerikaan is en de algemeen-directeur van het IMF een Europeaan.


Nadat de Fransman Dominique Strauss-Kahn vorig jaar wegens een seksschandaal had moeten opstappen, eisten de landen in andere continenten en met name in de snel opkomende landen als Brazilië, Mexico, India en China, de post op. Niettemin werd opnieuw voor een Europeaan gekozen: Christine Lagarde. De Amerikanen gaven toen te kennen dat zij een eigen man op de hoogste post bij de Wereldbank willen.


De Wereldbank is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Het verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De financiële steun van de Wereldbank wordt gebruikt voor structurele hervormingen van de gezondheid- en onderwijssector in eenland, tot milieu- en infrastructuurprojecten zoals dammen en wegen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.