‘Wederhoor altijd belangrijk’

De Raad voor de Journalistiek heeft niet kunnen vaststellen dat een artikel van de Volkskrant over belangenverstrengeling in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost tussen politieke partijen en maatschappelijke organisaties feitelijke onjuistheden bevat....

Wel is, gezien de ernst van de beschuldigingen, onvoldoende wederhoor gepleegd. Wederhoor is geboden, ook al gaat het om feitelijke constateringen afkomstig uit officiële documenten, oordeelt de raad.

De hoogste journalistieke beroepsinstantie boog zich over het artikel, van 14 oktober vorig jaar, na een klacht van Nick Bolte, voorzitter van de afdeling PvdA-Zuidoost en werkzaam voor een stichting voor naschoolse opvang. In die laatste hoedanigheid vroeg hij subsidie aan bij het stadsdeel, terwijl hij tegelijkertijd zijn invloed aanwendde in de samenstelling van het stadsdeelbestuur. Daarmee zou sprake zijn van belangenverstrengeling. Volgens de raad had deze aantijging voor publicatie aan Bolte moeten worden voorgelegd.

Twee andere klachten tegen de Volkskrant, beide aangekaart door de Rotterdamse politicus Michiel Smit, zijn ongegrond verklaard. Smit, voorzitter van de splinterpartij NieuwRechts, had bezwaar tegen typeringen van hem in een op 7 oktober gepubliceerd weblog. Ook vond hij dat hij in een artikel van 14 oktober ten onrechte in een adem werd genoemd met extreem-rechtse groeperingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden