Wedden

WAT MOETEN we doen met het Stedelijk Museum in Amsterdam?..

Want daar komen ze weer geld tekort, en in de ondernemingsraad denken ze dat de schuld bij de directeur ligt. Dat is Rudi Fuchs, en die schijnt een grote hand van uitgeven te hebben.

OR-voorzitter Dorine Mignot bevestigde tegenover Het Parool 'dat de flinke tekorten die Fuchs als directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Gemeentemuseum in Den Haag heeft nagelaten, de zorg alleen maar versterkt'.

Dus wendde ze zich (achter de rug van Fuchs om; die was overigens in het buitenland, vermoedelijk om weer iets heel duurs aan te kopen) tot de wethouder van cultuur.

Wat gaat die doen?

Ik wil wedden. Nadat ze tevergeefs heeft geprobeerd Fuchs en zijn bekommerd personeel in een groepsgesprek tot elkaar te laten komen, laat ze haar sercretaresse in de yellow pages van het Amsterdamse telefoonboek naar een onderzoeks-of organisatiebureau prikken, reserveert zes ton op haar begroting, en wacht op het ringbandrapport.

Is het probleem daarna opgelost?

Nee, natuurlijk niet. Net zo min als iemand na zes jaar huwelijksbemiddeling zich ineens weer gelukkig getrouwd voelt.

Er zijn nou eenmaal problemen die je niet kunt oplossen, en hoe schrijnender de onoplosbaarheid, des te groter het aantal consultants en therapeuten.

Wat moeten we trouwens doen met het wanbeleid op het Amsterdamse stadhuis?

Ik had wel een vermoeden dat het niet in orde was, maar ik kreeg de bevestiging pas via het nieuws dat ze daar al een onderzoek achter de rug hebben.

Het bureau Boer & Croon Management Consultants blijkt 'tientallen stadhuisambtenaren en een aantal directeuren van gemeentelijke diensten' te hebben geïnterviewd, alvorens in een rapport (zes ton? anderhalf miljoen?) tot de conclusie te komen dat de gemeentesecretaris zich bevindt 'in een ongewenste kloof tussen de verantwoordelijkheden waarop zij wordt aangesproken en de bevoegdheden die ze kan laten gelden'.

Aardig te weten in dit verband is misschien, dat de gemeentesecretaris in kwestie al haar ontslag heeft genomen, om per 1 januari a.s. als 'sectormanager openbaar bestuur' in dienst te treden bij het adviesbureau Berenschot, waar ze zonder enige twijfel meteen een paar mooie orders meeneemt.

Zal het na de rapportage van Boer & Croon prachtig gaan reilen en zeilen op het Amsterdamse stadhuis?

Vraag het aan Boer & Croon. Die weten wel beter.

Wat denkt u dat de gemeente heeft gedaan toen ze zich afvroeg of het cultureel wel een beetje marcheerde in Amsterdam?

Eerst heel lang vergaderd, uiteraard. En toen ze er niet uitkwamen, kreeg een topambtenaar een brainwave.

'Kennen jullie Trevor Davies?', vroeg hij. 'Engelsman, werkt in Denemarken, beetje gek, maar een genie op stadscultuurgebied. Hij is wel aan de prijzige kant, maar als hij een rapport wil schrijven, zijn we er gegarandeerd uit.'

Zo gezegd, zo gedaan.

'Hoofdstad gaat leidende rol in cultuur verliezen', rapporteerde Davies, nadat hij vorige maand 'twee weken lang had gepraat met iedereen die er toe doet in het culturele wereldje, zestig culturele instellingen van Stadsschouwburg tot buurthuis had bezocht, en tal van exposities en uitvoeringen had bekeken.'

Wat ik al zei: hoe onoplosbaarder het probleem, des te groter het aantal oplossers. Bestuurlijk Nederland kent twee mensentypes: politici en ambtenaren die met de handen in het haar zitten, en kwakzalvers die een rapport schrijven.

De Amsterdamse wethouder van cultuur voornoemd, hoorde gisteren van staatssecretaris Van der Ploeg dat het Instituut voor Beeldcultuur, inclusief het Filmmuseum, waarschijnlijk toch naar Rotterdam gaat. Ze was niet uit het veld geslagen. 'Wij gaan vrolijk door', liet ze een verslaggever weten.

Hoe? Ik wed nog 's: ze schakelt een bureau in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden