Weddenschap van 10.000 dollar over 'verzinsel klimaatverandering'

De opwarming van de aarde is een verzinsel dat voortkomt uit slordige wetenschap, slechte journalistiek en politieke spin. Over twintig jaar is de aarde kouder dan dat het nu is. Dit beweert Maurice Newman, zakelijk adviseur van de Australische premier Tony Abbott, deze week in de krant The Australian. Wetenschappers dagen de adviseur uit een weddenschap aan te gaan van tienduizend dollar.

Maurice Newman, zakenlijk adviseur van de Australische premier Tony Abbott.Beeld YOUTUBE

Newman geeft toe geen wetenschapper te zijn, maar de ontwikkelingen in de wetenschappelijke wereld al tientallen jaren te volgen. Zo is het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat klimaatverandering bijhoudt en in kaart brengt, volgens hem politiek gekleurd. Volgens Newman is het klimaat een proces waar de mens geen invloed op heeft.

Goede deal
Nobelprijswinnaar Brian Schmidt gaf in zijn blog aan tienduizend dollar in te willen zetten voor een weddenschap tegen Newman. 'Het is veel geld voor mij, maar ik ben er 99 procent zeker van dat de aarde opwarmt door menselijk handelen.' Het is volgens Schmidt onvermijdelijk dat de wereld opwarmt. 'De weddenschap is zo'n goede deal, die kan ik niet voorbij kan laten gaan.'

De uitspraak van de Nobelprijswinnaar is een reactie op een artikel dat Newman schreef voor The Australian. In het artikel schaart Newman zich achter klimatoloog Roy Spencer die zegt dat de aarde over twintig jaar kouder zal zijn dan nu. Newman schrijft dat hij hiervoor wel een weddenschap durft af te sluiten. Aan de lezer vraagt Newman vervolgens: 'Iemand geïnteresseerd?'

Duidelijke vorm
De weddenschap moet nog een duidelijke vorm krijgen, maar verschillende wetenschappers lopen al warm voor de twintig jaar durende deal. Ook wetenschappers van CSIRO, onderzoeksinstituut en wetenschappelijk adviesorgaan van de Australische overheid, zeggen dat zij geen problemen hebben om mee te doen. 'Ik wil vijfhonderd dollar inleggen', meldde Tony Hirst, programmadirecteur van CSIRO.

Een duidelijke vorm moet de weddenschap nog krijgen. Als het aan Schmidt ligt gaat het om de gemiddelde temperatuur van de aarde in een tijd van drie jaar. Als de wereld in de periode 2013-2015 warmer is dan in de periode 2033-2035, heeft Newman gewonnen.

Juridische overeenkomst
Newman heeft nog niet laten weten of hij daadwerkelijk de weddenschap aangaat, maar onder meer professor Andrew Blakers van de Australische Nationale Universiteit legt de weddenschap het liefst zo snel mogelijk vast. 'In plaats van erover te praten, moet Newman echt geld op de tafel leggen. De tienduizend dollar moet op een geblokkeerde rekening worden gestort, beveiligd door een juridische bindende overeenkomst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden