Webveiling van eurokits

De munthandel op internet kent sinds de uitgifte van de euromunten een flinke opleving. De fonkelnieuwe muntjes zijn - mits in onbeschadigde verpakking - vaak twee keer zo veel waard als de nominale waarde van de munten....

De grootste verzameling munten wordt aangeboden op internetveiling Ebay.com. Het aanbod, zondagavond tegen de 550 items, neemt nog steeds toe. Voor een originele Nederlandse eurokit met de acht verschillende muntjes, waarde 8,55 gulden, wordt vlot het dubbele gevraagd en ook geboden. Het aantal Nederlandse kits op de veilingen is overigens opvallend groot.

Ook uit de andere eurolanden is veel aanbod: Italiaanse sets met 52 munten, een Belgische set met 29 munten, Finse en Ierse eurokits en zelfs een collectie euromunten uit Monaco. Ook het oefenmateriaal voor winkeliers met nepbriefjes en voorlichtingsfolders wisselt grif van eigenaar.

Bij Ebay, maar ook via de veiling van Yahoo, verschenen deze week ook de eerste bankbiljetten. Een Duits briefje van 10 euro werd ingezet op 10 dollar, maar haalt inmiddels al ruim het dubbele. Ook biljetten uit Oostenrijk en Griekenland zijn al ter veiling aangeboden. Het is maar zeer de vraag of de kopers de briefjes nog voor het eind van dit jaar zullen ontvangen.

Een slimme aanbieder veilt de bankbiljetten nu, om ze vervolgens direct na 1 januari vers uit de geldautomaat te kunnen leveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden