Websites in de fout met medicijnreclame

Het merendeel van de websites die informatie verstrekt over aandoeningen, ziekten en geneesmiddelen overtreedt de regels voor reclame van receptgeneesmiddelen.

ANP

In totaal werden 41 websites onderzocht op hun reclamegedrag. Van de 41 onderzochte websites bleken er 32 gemaakt of gesponsord door fabrikanten van geneesmiddelen die alleen op doktersvoorschrift te krijgen zijn. Hiervan overtreden 23 internetpagina's zelfs de in de geneesmiddelensector geldende richtlijnen of de Geneesmiddelenwet, concluderen de onderzoekers.

Het onderzoek richtte zich op informatie op internet over vijf veelvoorkomende aandoeningen: astma, verhoogd cholesterol, maagklachten, diabetes en depressie. Op die sites werd verwezen naar medicijnen, wat volgens de wet verboden is. Ook werd in testjes, tips en ervaringsverhalen doorverwezen naar een geneesmiddel dat alleen op recept te verkrijgen is.

Het IGZ hoopt naar aanleiding van het onderzoek in overleg met betrokken partijen de regels voor reclame voor medicijnen op het internet aan te scherpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden