Website publiceert per ongeluk aantal Russische doden in Oekraïne

Een Russische zakenwebsite heeft per ongeluk geschreven dat er meer dan 2.000 Russische soldaten zijn omgekomen in Oekraïne. De cijfers, die werden genoemd in een bericht over nieuwe regels rond de soldij van Russische militairen, zijn nu weer offline gehaald.

Een Oekraïense soldaat nabij Donetsk. Beeld afp
Een Oekraïense soldaat nabij Donetsk.Beeld afp

Op de Russische website Zakenleven (Delovaja Zjizn) is normaal gesproken niets controversieels te vinden: er staat voornamelijk nieuws over de markt, financiën en ondernemers en de site is niet politiek. In maart dit jaar echter, stond in een bericht met de kop 'Toename in salaris voor militairen in 2015' ook aantal alinea's over 'de compensatie aan personeel dat deelneemt aan de militaire acties in Oekraïne in 2014-2015'.

Hierin stond wat 'contractanten' van het leger ontvangen voor elke dag dat ze in Oekraïne gelegerd zijn: 1800 roebel per dag, omgerekend zo'n 23 euro. Nabestaanden krijgen (omgerekend) zo'n 50.000 euro als een soldaat in Oekraïne om het leven komt, en er wordt ongeveer 25.000 euro uitbetaald als een militair invalide raakt. 'Sinds 1 februari 2015 is de compensatie uitgekeerd aan de families van meer dan 2.000 gevallen soldaten en aan 3.200 militairen die in invalide zijn geraakt', stond er in het bericht.

Nu offline
Het artikel verscheen in maart dit jaar al op de website, maar is deze week eerst door het Oekraïense Novy Region opgepikt en, kort hierna, door Forbes. De bewuste alinea is nu offline gehaald, maar op een eerder geïndexeerde versie van de website is de (Russische) tekst nog wel terug te halen.

Het is onmogelijk om te controleren hoe Delovaja Zjizn aan deze cijfers komt en of ze kloppen. Sinds mei dit jaar zijn alle cijfers rond overleden militairen in Rusland staatsgeheim - voorheen gold dat alleen voor soldaten die overleden in oorlogstijd. Moskou ontkent bovendien dat er soldaten in Oekraïne vechten.

Een Oekraïense soldaat nabij Donetsk. Beeld ap
Een Oekraïense soldaat nabij Donetsk.Beeld ap
Screenshot van de alinea die nu niet meer online staat. In het blauwe tussenkopje staat: Betaling aan soldaten die deelnemen aan de militaire acties in Oekraïne in 2014 - 2015 Beeld screenshot
Screenshot van de alinea die nu niet meer online staat. In het blauwe tussenkopje staat: Betaling aan soldaten die deelnemen aan de militaire acties in Oekraïne in 2014 - 2015Beeld screenshot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden