Webcamlieveling oehoe laat zich even niet zien

AMSTERDAM - De oehoe wil niet in beeld, dit jaar, althans daar lijkt het sterk op. Afgelopen weekend ging Beleef de Lente, het webcamproject van Vogelbescherming Nederland, van start zonder de publiekslieveling: het oehoepaar in de Winterswijkse steengroeve.


De twee oehoes waren in de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot de bekendste vogels van Nederland, vorig jaar nog volgden meer dan een miljoen kijkers hoe de uilen een nest grootbrachten. Een paar weken geleden besloten de oehoes plots om hun broedplek van de afgelopen jaren te verruilen voor een andere plek, buiten het zicht van de camera's.


En ook op de in allerijl bedachte alternatieve plaats, in de ENCI-groeve in Zuid-Limburg, werken de oehoes niet mee. Technici en medewerkers van Natuurmonumenten waren vorige week nog druk in de weer met het plaatsen van camera's en het leggen van kabels in de groeve, maar het vaste oehoepaar koos deze week plots voor een andere broedplek.


'Nee, wij hebben ze echt niet verstoord', verzekert webcambouwer Luc Enting. 'Dit is gewoon de natuur, soms veranderen vogels van broedplek.' Enting heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven. 'We hopen de oehoes nog op een later tijdstip en op een andere plek in beeld te krijgen.'


Beleef de Lente, het succesvolle project van Vogelbescherming Nederland (vorig jaar werd de site 49 miljoen keer bezocht), doet het dus vooralsnog in het achtste jaar met acht in plaats van negen vogelsoorten. Zes daarvan waren ook vorig jaar al live te volgen in de vier maanden van nestbouw, baltsen, eieren leggen, broeden en voederen: slechtvalk, steenuil, ooievaar, koolmees, torenvalk en gekraagde roodstaart.


Nieuw zijn de spreeuw en de zeearend. De laatste vogel is ook te volgen via volgdezeearend.nl van Staatsbosbeheer. De zeearend, nog altijd zeldzaam in Nederland, is vanaf volgende week te zien. Ook de populaire webcam volgdevos.nl gaat dan de lucht in. De camera's bij de bevers (volgdebever.nl) in de Biesbosch gaan in de loop van april weer aan.


De spreeuw krijgt dit jaar extra aandacht in Beleef de Lente. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek hebben 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw. Het aantal spreeuwen loopt al decennia terug. Door het plaatsen van honderd spreeuwenkasten met camera's bij vrijwilligers hopen de organisaties informatie te vergaren over onder meer het aantal eieren en de voeding van de spreeuwen.


Deze camera's staan los van de spreeuwenwebcam van Beleef de Lente, die laatste is als enige ook voor het publiek te volgen. Afgelopen weekend waren de camera's bij de spreeuw, de ooievaars en de torenvalk al in bedrijf, de andere camera's volgen in de loop van de komende dagen en weken.


Een doorzettende trend: particulieren met webcams bij vogelkastjes. Zo is op nestkastlive.nl het broedseizoen van torenvalk, kauw, huismus, spreeuw, kerkuil en pimpelmees te volgen, mits de vogels willen meewerken. Op dezelfde site staat een 'voercam', een camera bij een voederplek, waar mezen, vinken, roodborstjes, duiven, merels, mussen en andere vogels af en aan vliegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden