'We zitten hier niet te neuzelen in Brussel' Interview Europarlementariër Van den Bos tegen euro

Van onze correspondent Bart Dirks

Dankzij Europese afspraken kun je bijvoorbeeld in het buitenland gratis pinnen, stelt Van den Bos, zijn er veiligheidsnormen voor speelgoed en afspraken over geluidshinder en over bescherming van persoonsgegevens.

PvdA'er Wouter Bos zei vorige week in Brussel dat zelfs fervente voorstanders van de EU vaak zeggen: het is niet ideaal, maar wel een stap vooruit. Is dat vol te houden?

'Het is al bijzonder dat je met vijftien landen tot gezamenlijke afspraken komt. Met 25 landen wordt het niet makkelijker. Maar toch: het werkt, fantastisch. Ook in het Europees parlement met 626 leden uit landen met uiteenlopende cultureel-politieke achtergronden.

'Wat uit Brussel komt, is redelijk. Er zijn zoveel belangen afgewogen dat de scherpe kantjes eraf zijn. Misschien is het resultaat niet altijd even spectaculair, het is wel degelijk.

'Je kunt het raar vinden dat we ons bezighouden met buitenspiegels, maar we willen dat een vrachtwagen uit Barcelona ook in Rotterdam en Hamburg veilig is. Helaas vinden sommige mensen dat we zitten te neuzelen.'

Procedures zijn ook gecompliceerd en ondoorzichtig, het stabiliteitspact wordt genegeerd. Logisch dat de euroscepsis overheerst.

'Mensen hebben het gevoel dat de macht naar Europa verschuift zonder dat ze daar greep op hebben. Ze zien Brussel als bolwerk, een bureaucratie die zich steeds meer met alles bemoeit. Maar Nederland heeft en houdt wel degelijk macht, en het Europees Parlement krijgt steeds meer bevoegdheden als controleur en medewetgever.

'Fraude en ruzies vallen meer op dan de stroom aan nuttige wetgeving. Nationale politici misbruiken Brussel ten eigen bate. Als een maatregel populair is, dan hebben ze het zelf bedacht. En anderszeggen ze dat het ''moet'' van Europa.

'Politici moeten criticasters niet naar de mond praten, zoals de VVD doet. Al wil ik ook af van dat onvoorwaardelijke halleluja-geroep dat veel europarlementariërs in het verleden bezigden. Maar ik wil wel een positief tegengeluid laten horen.'

Nederland verliest wel aan macht door de uitbreiding van tien naar 25 lidstaten.

'We worden een kleiner deel van een groter geheel en we verliezen zo invloed. Maar dat geldt verhoudingsgewijs voor alle lidstaten.'

Als het erop aankomt, is Europa verdeeld. Neem Irak.

'Leiders als Chirac en Blair zijn onverantwoordelijk bezig door voortdurend binnenlandse overwegingen een doorslaggevende rol te laten spelen. Dat gebeurt sinds de val van de Berlijnse Muur steeds meer. In de koude oorlog dicteerde Amerika zo'n beetje wat er wel en niet kon, nu roept iedereen iets anders en nemen de VS alsnog het voortouw.

'We hebben Europese staatslieden nodig die niet redeneren vanuit het eigen nationale belang, maar vanuit de grote wereldproblemen. Als zulke nieuwe leiders er al zijn, dan weten ze zich goed te verbergen.'

Zou nee stemmen in het referendum voor de Europese Grondwet dan geen duidelijk signaal zijn?

'Dat is dan een vage boodschap van onvrede. Politici zullen het allemaal op hun eigen manier uitleggen, maar het ligt nooit aan henzelf. Dus als signaal zal tegenstemmen niet baten.'

Bob van den Bos: Europa, wat heb ik eraan? (ISBN 90 9017480-X). Verkrijgbaar in sommige boekhandels (euro 5) of door overmaking van 7,25 euro op giro 2820271 t.n.v. K. Kloos, Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden