'We zijn gewoon een beleggingsclubje'

'Het was een toevallige samenloop van omstandigheden.' Zo omschrijft penningmeester K. Verhulst van de stichting Elzenroode de aankoop van het voormalige blindeninstituut De Steffenaar in Vught....

Van onze verslaggever

Peter de Graaf

VUGHT

'We waren als buurtbewoners aan het protesteren tegen de komst van asielzoekers. Normaal hangt de buurt als los zand aan elkaar, ieder zit op zijn eigen landgoedje. Maar door dat protest ontstond een soort broederschap. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en De Steffenberg zelf gekocht. We zien het als een aardig beleggingsobject. En dat er geen asielzoekers komen, is mooi meegenomen.'

Op 8 december passeerde bij notaris Van Eerten in Vught de akte voor de oprichting van Stichting Elzenroode, die bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven onder de branchecode 'beleggingsinstelling met beperkte toetreding'. Momenteel telt de stichting negen leden, praktisch allemaal buurtbewoners.

Zes dagen later kocht Elzenroode De Steffenberg voor 3,7 miljoen gulden van projectontwikkelaar Dura Bouw in Den Bosch. Wie hoeveel betaald heeft, wil Verhulst, financieel adviseur van beroep, niet verklappen. 'Maar we zijn geen schimmig clubje, zoals sommigen beweren.'

Voorzitter van Elzenroode is M. de Raad, lid van de raad van bestuur van het Duitse warenhuisconcern Metro AG. De Raad woont het dichtst bij De Steffenberg. Zijn landgoed met riante witte villa grenst aan het gebied van het voormalige blindeninstituut. Verhulst woont in dezelfde straat. Secretaris is A. Aarts, die een straat verderop woont.

Het verzet van de buurt tegen de komst van 320 asielzoekers kwam duidelijk naar voren tijdens een hoorzitting na afloop van een gemeenteraadsvergadering, eind oktober. De buurt zei te vrezen voor de veiligheid, en voor een forse waardevermindering van de huizen.

Kort daarvoor had het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zich gemeld bij de gemeente met het verzoek in De Steffenberg asielzoekers te mogen huisvesten. Eigenaar Dura Bouw had geen bezwaar en was al min of meer akkoord met het COA.

Volgens penningmeester Verhulst van Elzenroode was er echter ook nog een andere kaper op de kust, die wel brood zag in De Steffenberg om er asielzoekers te huisvesten. Maar de stichting is de onbekende derde te snel afgeweest door meer te bieden, of, zoals Verhulst suggereert, doordat deze van de koop afzag aangezien hij van de gemeente geen garantie had dat er ook daadwerkelijk asielzoekers mochten komen. Want de gemeenteraad van Vught eiste eerst dat het politiekorps met vijf of zes man werd uitgebreid, en dat bleek al snel een onmogelijke eis. 'Er dreigde in het kader van openbare orde en veiligheid een nee tegen het asielzoekerscentrum', erkent gemeentewoordvoerder Meuwissen.

Na de hoorzitting organiseerden de buurtbewoners zich. 'Het zijn kapitaalkrachtige mensen die weten hoe ze zoiets moeten aanpakken', zegt Meuwissen.

De gemeenteambtenaar is toevallig ook buurtbewoner ('een eenvoudige twee-onder-één-kap'), maar geen lid van Elzenroode. Meuwissen is het echter eens met de andere buurtbewoners dat De Steffenberg 'een uiterst ongeschikte locatie' is voor de opvang van asielzoekers. 'Ze kunnen nergens heen. Er komt hier geen bus. Ze mogen niet werken. Wat moeten die mensen dan doen? Voor blinden was het een prima plek.'

Penningmeester Verhulst vindt dat er al 'te veel' asielzoekers in Vught zijn. Zeshonderd worden reeds opgevangen in de Isabella-kazerne. 'Dit is een afgelegen buurt en de politie kon de veiligheid niet garanderen.'

Hij vindt niet dat zijn stichting amoreel bezig is, en de opvang van 320 asielzoekers dwarsboomt. 'We konden een pand kopen en dat hebben we gedaan. We zijn een beleggingsclubje, daar is niks mis mee.' Elzenroode is volgens hem al benaderd door een bejaardeninstelling, die de bejaarden wegens een verbouwing tijdelijk wil onderbrengen in De Steffenberg. Verhulst: 'Weet u wat ik amoreel vind? Geld verdienen aan de opvang van asielzoekers. Want dat wilde de andere partij die De Steffenberg wilde kopen.'

De buurtbewoners zijn wel geschrokken van alle reacties. 'Ik had wel enige commotie verwacht. Maar de agressiviteit waarmee sommigen opereren, heeft me verbaasd', aldus Verhulst.

De Steffenberg is zelfs een half etmaal bezet geweest door leden van de SP, die het ongepast vinden dat 'mensen met een zak geld asielzoekers uit hun buurt kunnen weren'. De socialisten dringen aan op wettelijke maatregelen .

Er is in ieder geval één buurtbewoner die dat streven zal onderschrijven: de Brabantse commissaris van de koningin F. Houben. 'Ik heb geen enkel probleem met de komst van asielzoekers in De Steffenberg. We hebben in Nederland een collectieve verantwoordelijkheid om asielzoekers fatsoenlijk op te vangen', liet hij gisteren weten.

Pagina 11: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden