'We zijn er voor iedereen'

Het Turkse ziekenhuisconcern Acibadem komt naar Nederland. Het bedrijf wil in december een medisch centrum in Amsterdam openen voor diagnostische onderzoeken en kleine operaties. Dat heeft de directeur van het nieuwe centrum Koray Yuruk deze week tegen het tijdschrift Medisch Contact gezegd.

null Beeld Wikimedia Commons
Beeld Wikimedia Commons

Het concern Acibadem is vooral bekend bij Turkse Nederlanders, maar wil zich volgens Yuruk niet specifiek op deze doelgroep richten. 'We zijn er voor iedereen', aldus de directeur tegen Medisch Contact. Yuruk was woensdag niet bereikbaar om de plannen verder toe te lichten en uit te leggen op welke zorg het ziekenhuis zich wil richten. Met de beoogde opening van het medisch centrum in Amsterdam hoopt het Turkse ziekenhuisconcern de eerste stappen te zetten in het veroveren van de markt in West-Europa.

Groot aanbod

Eerst zal Acibadem in Amsterdam voet aan de grond moeten krijgen. Dat zal nog niet meevallen omdat de markt in de hoofdstad volgens betrokkenen behoorlijk verzadigd is. Het bedrijf heeft een toelating gekregen op basis van de Wet toelating zorginstellingen, waarmee ze ook zorg mogen aanbieden die in aanmerking komt voor vergoeding van verzekeraars, zo blijkt uit het register van het CIBG. Daarvoor zal Acibadem wel contracten met verzekeraars moeten afsluiten.

Een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ zegt dat er een 'eerste gesprek' met het Turkse bedrijf is geweest, maar dat het 'nog niet zover is' dat er een contract wordt afgesloten. 'We hebben op zich geen behoefte aan extra capaciteit in die regio. Het heeft dan alleen zin een contract met ze af te sluiten als het nieuwe ziekenhuis echt een meerwaarde heeft, doordat ze bijvoorbeeld heel bijzondere kwaliteit leveren of de prijs heel erg concurrerend is.' Ook een woordvoerder van verzekeraar Zilveren Kruis zei tegen Het Financieele Dagblad dat het zorgaanbod in Amsterdam 'al erg groot is'.

Apart vennootschap

Het Turkse Acibadem is voor 60 procent in handen van Integrated Healthcare Holdings Berhad (IHH), dat aan de beurs in Maleisië genoteerd staat. Het bedrijf richt zich vooral op de exploitatie van private ziekenhuizen, zo blijkt uit de website, en behaalde vorig jaar een omzet van omgerekend 1.8 miljard euro. Hoe het bedrijf in Nederland geld denkt te verdienen is onduidelijk. Het is in Nederland nog niet toegestaan voor zorginstellingen om winst uit te keren aan aandeelhouders.

Tegen Medisch Contact zei directeur Yuruk dat 'verzekerde zorg maar een deel is van ons zorgaanbod, maar zeker niet het grootste'. Mogelijk dat een deel van de zorg, bijvoorbeeld cosmetische ingrepen en tandheelkundige zorg, via een andere vennootschap loopt, waaruit wel winst kan worden gehaald. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat er naast de stichting Acibadem, die de vergunning heeft gekregen, ook nog een aparte vennootschap is opgericht.

Marketing

Acibadem heeft volgens de eigen informatie 21 ziekenhuizen en 17 medische centra in voornamelijk Turkije en een paar in Macedonië en Bulgarije. Turkse Nederlanders die voor medische ingrepen naar Turkije gaan, komen vaak bij klinieken van de Acibadem-groep terecht. Volgens directeur Yuruk heeft zijn nieuwe kliniek onder die groep geen marketing nodig.

Acibadem heeft 3.600 vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam-West gehuurd. Het bedrijf wil 1 december de deuren openen. Directeur Yuruk is arts en werkte eerder bij het Erasmus MC en het AMC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden