We zijn er uit!

Gidi Heesakkers reist langs de vaderlandse hoogtepunten en laat weten of onze vooroordelen kloppen. Drielandenpunt

We gaan naar het Drielandenpunt

China boft maar, met zestien drielandenpunten. Ons land heeft slechts één trekpleister waar toeristen zich aan een landsgrenzentrio kunnen vergapen. Op de Vaalserberg in Zuid-Limburg liggen Nederland, België en Duitsland lepeltje-lepeltje en heeft de snackbar een prijslijst/liste des prix/Preisliste in drie talen. Goed nieuws voor dagjesmensen met een lollige inborst: wat is er leuker dan bij thuiskomst zeggen dat je binnen een paar seconden in drie landen bent geweest? Daar komen we op terug.


Daar staat een grenspaaltje

Het Drielandenpunt draait in de eerste plaats om een symbolisch grenspaaltje. Dit paaltje is als Rihanna die in het Amstel Hotel logeert: iedereen wil ermee op de foto. Aan bijkomend gegil ontbreekt het niet. Om de betonnen staaf cirkelen voortdurend loeiende kinderen: 'Mijn hoofd is in Nederland!' 'Mijn voeten staan in België!' 'Nu spring ik naar Duitsland!' Vaders met een armoedig gevoel voor humor trekken hier de tenen van hun vrouwen krom met opmerkingen als 'Ausweiskontrolle bitte!', die ze blijven herhalen tot iemand schamper lacht. Dekking zoeken kan onder andere boven op een 50 meter hoge Koning Boudewijntoren. Voor 3,50 euro kun je met de trap of lift omhoog. Er is hoogte om te vrezen: de toren ligt op het hoogste punt van Nederland en staat er angstaanjagend verslonsd bij. Vanaf de top kun je alvast de weg zoeken in het labyrint beneden.


Zoiets doe je alleen voor de kinderen

Dat labyrint ligt er natuurlijk vooral om kinderen gemiddeld 45 minuten zoet te houden (of aan het huilen te maken - een vriend van ons boorde zich als kleuter door de omheinende heg omdat hij het midden niet kon vinden). Maar het Drielandenpunt mikt ook op groepen, zagen we al op de website. 'Tot 1919 was het Drielandenpunt een Vierlandenpunt met 'Neutraal Moresnet' als vierde land', staat daar. 'In het begin van de vorige eeuw was er zelfs een vliegveld op het Vierlandenpunt. Daar spelen zich nu veel van onze spel- en buitenactiviteiten af, zoals bijvoorbeeld de Drielandenpunt Sterrenslag en de schietcompetitities.' Wat te denken van pluim- en blaaspijpschieten, kleiduivenschieten, handboogschieten, kruisboogschieten en luchtbuksschieten? Onze lievelingsactiviteit is al even ouderwets: wandelen of fietsen over wat vroeger smokkelroutes waren.


Het is de lange reistijd niet waard

Mocht je in de buurt zijn en om softijs zeurend nageslacht in de auto hebben zitten, rij dan vooral de Vaalserberg op. Helemaal van Groningen naar Vaals tuffen voor het Drielandenpunt lijkt ons wat overdreven. Aan het guitige gegeven van drie aan elkaar grenzende landen mag best wat meer verbeeldingskracht worden bijgezet. Ben je in Duitsland, dan wil je ook een halve liter bestellen bij een Duitse Barkeeperin. Sta je in België, dan dien je in dierlijk vet gebakken frieten te kunnen eten in een kot. En de eerste Nederlandse vierkante meters zouden natuurlijk een toplocatie zijn voor een wietpasloze coffeeshop waar Belgen en Duitsers gewoon welkom zijn. Dat zou pas een boel bezoekers trekken. Het is dat je telefoon van zich laat horen wanneer je op een buitenlands netwerk zit, anders was het eenvoudig om te vergeten dat je je mobiele datanetwerk moet uitschakelen. Wie rond het grenspaaltje blijft hangen, is in drie landen geweest zonder er ook maar iets van te merken. Maar neem je de tijd om de heuvelachtige grenzen over te steken, dan zie je het landschap steeds mooier en on-Nederlandser worden. Stukken leuker dan zo'n vluggertje van een paar seconden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden