'We worden een intellectueel ontwikkelingsland'

Voor het eerst sinds jaren was weer eens sprake van een hoge opkomst bij een studentendemonstratie tegen 'de afbraak' van het onderwijs....

De manifestatie was gericht tegen het Hoger Onderzoek en Onderwijs Plan (HOOP), en vooral tegen de vrouw die dit plan heeft opgesteld, staatssecretaris Annette Nijs van Onderwijs. Het rijmt ook wel lekker, Nijs. 'Nijs is niet goed wijs', stond op veel spandoeken.

Een ander succesnummer uit het studentenprotest is de streaker. Zodra tussen twee hagelbuien op de Dam een straaltje zon doorbreekt, gaat een studente uit de kleren om te illustreren dat het onderwijs 'wordt uitgekleed'. Na het naakte protest zet de menigte zich in beweging voor een flinke wandeling door de hoofdstad. De stoet die door het centrum trekt, is groot genoeg om de vroege vrijdagmiddagspits in Amsterdam te ontregelen.

Uit auto's die moeten wachten steken bestuurders de duimen omhoog of ze toeteren instemmend. De chauffeur van de vrachtwagen van Heineken maakt op zijn beurt enthousiaste reacties los bij de demonstranten.

Bas van der Lem (22) en Malika Azghari (23) uit Tilburg hebben spijt dat ze geen fluitje of rateltje hebben meegenomen. Met hun stem alleen hebben ze weinig in te brengen. De tweedejaars studenten van de lerarenopleiding maatschappijleer aan de Fontys Hogeschool zijn dan ook geen ervaren actievoerders, maar oprecht verontruste studenten.

Van der Lem: 'Onze economie bloeide, maar de industrie is weggetrokken naar landen in Azië en straks behoren we ook nog tot de intellectueel minder ontwikkelde landen.'

En dat is allemaal de schuld van Nijs? Van der Lem: 'Het gaat met deze plannen in ieder geval de kant op dat alleen jongeren met rijke ouders nog kunnen studeren.' Azghari: 'Ik kan mijn studie zelf bekostigen omdat ik bij mijn ouders woon en een bijbaantje heb. Maar aankomende studenten zal het niet meer lukken.'

'Yo, staatssecretaris, zeg dat het niet waar is', rapt een actievoerder op het podium als de demonstratie terugkeert op de Dam. 'Mijn studie kost straks meer dan jouw bruto jaarsalaris.' In de plannen van Nijs voor het hoger onderwijs in de komende jaren is ruimte voor het differentiëren van collegegeld. Daardoor vrezen de studenten dat sommige studies onbetaalbaar worden.

Een Ander aspect uit het HOOP waarmee de demonstranten moeite hebben, is selectie aan de poort, waardoor volgens hen het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt. Dat betekent verschraling van het onderwijs, zeggen de studenten.

De demonstratie op de Dam is een initiatief van de Landelijke Studenten Vakbond (Lsvb). Voorzitter Floris van Eijk noemt de redelijke opkomst - 'zeker gezien het weer' - een duidelijk signaal aan de politiek. Begin volgende maand zal de Tweede Kamer debatteren over de onderwijsplannen van Nijs.

'Hé, ho, onderwijs verneuk je zo', scandeert John, zelf geen student maar wel 'solidair', door de megafoon. De studenten zingen het hem van harte na.

Staatssecretaris Nijs zal pas in de Kamer haar weerwoord kunnen geven. Vanwege het overlijden van prinses Juliana kon ze de uitnodiging van de Lsvb niet accepteren om naar de Dam te komen.

Uitstel van de demonstratie was volgens de studentenbond op dit late moment 'organisatorisch onmogelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden