We werden door Russische bommen begroet

Honderd uur met 53 man in één treinwagon.

Beschieting van de stad Leningrad, 1942. Beeld anp
Beschieting van de stad Leningrad, 1942.Beeld anp

Benoorden Leningrad, 9 februari 1942

Zaterdag 31-1-42 uit Libau vertrokken. We hadden gehoopt nog eenige tijd in Riga te verblijven, doch deze hoop bleek ijdel te zijn. Ongeveer 100 uur hebben we gereisd. Met z'n 53en in één wagon. Erg ruim hebben we dus niet gezeten. Echter ik heb niet te klagen gehad, daar ik toch gedeeltelijk in het stroo heb kunnen slapen.

Onderweg hebben Lubbe, Doré en mijn persoontje nog kans gezien een half varken te organiseren. Het was onze bedoeling, dat de geheele kompie ervan zou profiteren, doch zooals gewoonlijk zijn het hoofdzakelijk de Unterführer geweest, die ervan gesmuld hebben. Ons deel was een schamel karbonaadje.

Aan het eindpunt werden wij door twee Russische bommen begroet, die op ongeveer 10 m. van de locomotief terecht kwamen.

Eenige uren koude geleden en toen een uurtje geloopen voordat wij werden ondergebracht. We kwamen terecht bij Russen, waar ook vijf soldaten van de Weermacht waren ingekwartierd. Er tikte een klok, er was een kat, een tafel met een tafelzeiltje, drie bedden en een bank. Aan de wand en een balalaïka. De Rus was blind en speelde heel goed.

Het is allemaal vervallen en bijna alle huizen zijn verzakt. Dubbele vensters, die zoo erg bevroren zijn, dat men er niets door kan zien. Een heele groote kachel, waarop de heele familie kruipt. En stinken dat het doet!

Paul Metz (1908-1942), NSB'er en oostfrontsoldaat. Ingekort fragment uit Gerard Groeneveld: Mussertman aan het oostfront. Uitgeverij Vantilt, 2005.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden