We waren dus allemaal het ganse jaar dood- en doodsbenauwd

Het jaar van angst, bezoekjes van Adolf Eichmann en een verwende dakloze.

null Beeld De Groene Amsterdammer
Beeld De Groene Amsterdammer

De vijand is deze week overal, in vele verschijningsvormen. Niet voor niets benoemt Vrij Nederland 2014 tot het jaar van de angst. De ironie is onmiskenbaar, maar toch.

'Leuk is anders, en wellicht dat u het bij het afwerken van de boodschappenlijstjes voor het oh zo copieuze kerstdiner even vergeten bent, maar we waren dus allemaal het ganse jaar dood- en doodsbenauwd.' Waarna we nog even worden herinnerd aan het oprukkende kalifaat en het brullen van de Russische beer.

Ook volgens De Groene Amsterdammer was 2014 het jaar van de vijand. Het blad ging nog een stap verder dan VN en koos 'de vijand' tot thema van het naar eigen zeggen 'dikste kerstnummer ooit'. Hoofdredacteur Xandra Schutte vraagt zich in de inleiding af of hij, de vijand dus, terug is. 'En hoe moeten we ons tot hem verhouden?'

En daar zijn ze dan, de vijanden. Poetin natuurlijk en IS, maar ook Rotterdam versus Amsterdam, anti-semieten in Polen, kunstvandalen in Parijs en de tweestrijd van Martin Simek die zichzelf interviewt: 'Ik ben mijn beste vriend en mijn ergste vijand.'

Alle weekbladen zijn dubbeldik en allemaal zijn ze hun geld waard. Elsevier zet traditiegetrouw zwaar in op interviews en sprak onder anderen met Sybrand Buma, Arjen Robben, Humberto Tan, Jeanine Hennis en Eric Wiebes. Verder aanbevolen: de reconstructie van de uren in ambtelijk en politiek Den Haag na de ramp met de MH17 en een verhaal over de moord op minister Els Borst.

Vrij Nederland probeert in de kiosk aandacht te trekken met onder meer een reportage over The Common Linnets, een daverend verhaal van Pieter Waterdrinker over een krankzinnig jaar in Rusland en een reconstructie van de val van Trouw-verslaggever Perdiep Ramesar. In een lichte en lollige productie over de beste en slechtste ideeën staat onder het kopje 'Dat was achteraf misschien niet zo verstandig' een rare nummer 1: 'Met passagiers boven oorlogsgebied vliegen'.

Buitenlandmagazine 360 laat de feestdagen links liggen en is zichzelf. Met een omvangrijk dossier over de rassenrellen na 'Ferguson' wordt goede sier gemaakt.

Ook in 360 is de vijand niet ver weg, bijvoorbeeld in een interview met president Assad en een verhaal over de half-Nederlandse sociologe Saskia Stassen. Thuis in Argentinië kreeg haar vader, een nazi, op zondagen bezoek van de voortvluchtige massamoordenaar Adolf Eichmann.

De Groene biedt enig tegenwicht met een luchtige reportage over een man in Leiden die 'het systeem' als vijand heeft, de vermeende nazaat van een verdreven koningshuis uit Saoedi-Arabië. Mohammed Bin Mitib leeft op het plein voor het station in Leiden. Sinds het Leidsch Dagblad over hem schreef, is de belangstelling voor hem overweldigend.

Hij wordt bedolven onder de levensmiddelen, koffie en sigaretten. 'Zonder ergens om te vragen, krijgt Bin Talal alles. Hij grapt dat hij als dakloze nog zal sterven aan obesitas - sinds hij op straat leeft, kwam hij 5 kilo aan.'

Schitterende zin: 'Een vrouw in een invalidewagen brengt een tros bananen.' Niet iedereen is een vijand, gelukkig.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden