'We nemen geen enkel risico meer'

Na het dodelijk ongeluk met neerstortende geluidsboxen, sloot Tilburg dinsdag een tweede gemeentezwembad. Ook daar moesten de kabels meteen vervangen.

TILBURG - De zussen Zurishaddai (14) en Zidkia (12) gooien vrolijk een bal over in zwembad De Reeshof in Tilburg. Net als de andere bezoekers maken ze zich geen zorgen over hun veiligheid. Het zwembad ging dinsdagmiddag weer open nadat een aantal herstelwerkzaamheden was uitgevoerd.

Vorige week vielen twee luidsprekers naar beneden in het peuterbad. Een baby kwam om, haar moeder raakte zwaargewond. Bij de ingang van het zwembad liggen bloemen en knuffelberen, en een boek waarin condoleances kunnen worden geschreven.

De boxen konden naar beneden vallen omdat de kabels van roestvast staal (RVS) waren gebroken. Dat er iets mis was met de kabels was gebleken uit inspectie. De gemeente spreekt van een menselijke fout, omdat de kabels na de inspectie niet zijn hersteld. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Uit rapportages van de VROM-inspectie uit 2009 blijkt dat veel gemeenten hun zwembaden matig op veiligheid controleren. Al jaren eerder was bij een aantal ongelukken gebleken dat roestvast staal in dragende constructies van zwembaden kwetsbaar is, vanwege de verwoestende werking van vocht, hitte en chloor. In 2008 had de VROM-inspectie de gemeenten hiervoor nadrukkelijk gewaarschuwd. 'Niet alle gemeenten hebben dat even serieus opgepakt', aldus een woordvoerder van de inspectie.

De problemen met RVS in zwembaden zijn bekend sinds 2001, toen een zwembaddak in Steenwijk instortte. In Zwitserland vielen bij een soortgelijk ongeluk twaalf doden. Na het ongeluk in Steenwijk hebben onder meer in Lelystad, Deventer, Nijmegen en West-Terschelling zwembaden tijdelijk hun deuren moeten sluiten vanwege problemen met RVS in de constructie.

Tilburg heeft dinsdag haar andere zwembad Stappegoor gesloten. Het zwembad zou volgens de planning pas volgend jaar worden gecontroleerd, maar de gemeente besloot dit eerder te doen na het ongeluk in De Reeshof. Vervolgens bleek dat ook bij Stappegoor een aantal RVS-constructie-elementen meteen moest worden vervangen.

'We nemen geen enkel risico', zegt een gemeentewoordvoerder. 'Er bleek meer roestvorming te zijn dan verwacht. Misschien is het wel wenselijk om vaker te controleren dan eens in de drie jaar.'

De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de inspectie van de zwembaden, die vaak ook in hun bezit zijn. De vraag is of ze voldoende kennis in huis hebben om de zwembaden te controleren. En wie controleert de gemeenten? De D66-fractie in de Tweede Kamer wil van staatssecretaris Atsma een overzicht van 'onveilige' zwembaden, met RVS in hun constructie.

Woordvoerster Marjolein van Tiggelen van het Nationaal Platform Zwembaden benadrukt dat haar organisatie zich geen zorgen maakt over de veiligheid van zwembaden. Een ongeval als dat in Tilburg is volgens haar uitzonderlijk.

De branche kent een keurmerk Veilig en Schoon. Ongeveer de helft van de Nederlandse zwembaden heeft dat. Ook het zwembad De Reeshof heeft dit keurmerk. Van Tiggelen: 'Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten van het Tilburgse onderzoek.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden