Lezersbrieven

We moeten ons schamen dat leerkrachten moeten staken

De ingezonden brieven van donderdag 7 september.

De scholen zijn weer begonnen, maar zullen op donderdag 5 oktober een dag dicht blijven. Beeld anp

Brief van de dag: Staken? We moeten ons schamen

De leerkrachten van de basisscholen gaan 5 oktober één dag in staking. Terecht! Ik ga nu ruim drie jaar één keer per week voorlezen op de basisschool bij de groepen 1 en 2, dit zijn de 4- en 5-jarige kleuters.

Ik ben in die tijd diep onder de indruk geraakt van het belang van deze eerste twee schooljaren. Hier wordt de basis gelegd voor de jeugd van de toekomst, ze leren sociale vaardigheden: rekening houden met elkaar, aardig zijn voor elkaar, dat ieder kind verschillend is, delen, respect voor elkaar en voor de juf (meesters heb ik helaas niet meegemaakt). Het aantal kinderen in de groep wordt in de loop van het jaar alleen maar groter, met 4 jaar stromen de kinderen in en ze komen overal vandaan.

Uiteraard gewone Hollandse kindjes maar ook kinderen die net in Nederland wonen, geen woord Nederlands kennen en/of uit een heel andere cultuur komen, vaak ook met een vluchtelingenachtergrond.

Ik heb diep respect voor de leerkrachten die met veel liefde, inzicht en inlevingsvermogen deze kleuters voorbereiden op hun verdere leven.

Eén dag staken? We moeten ons schamen dat het nodig is.

Yvonne Brouwers, voorleesjuf openbare basisschool de Kaardebol, Culemborg

Luie hoogopgeleiden

Heleen Mees haalt in haar column het rapport van het CBS nog maar eens aan: Nederlanders werken per week minder dan alle anderen. Ik neem aan dat dit rapport het over betaald werk heeft, en voorbijgaat aan het onderzoek van TNO waaruit blijkt dat de ruim 7 miljoen werkenden hun bazen ruim 20 miljard cadeau doen met onbetaald overwerk. Verder zijn die luie Nederlanders ook wereldkampioen vrijwilligerswerk.

Volgens Mees is het bizar dat hoogbetaalden dit soort goedkope arbeid uitvoeren of bijvoorbeeld hun kinderen zelf naar school willen brengen. Je krijgt haast de indruk dat je als hoogopgeleide na het baren van het kind zo snel mogelijk een laagbetaalde moet inhuren om voor opvoeding en begeleiding van dit kind zorg te dragen; de terugkeer van de min is nabij.

Ik vind het helemaal niet bizar dat werkende ouders contact met hun kind - onvervangbaar, niet herkansbaar, voor je het weet is het groot - voorrang geven, ongeacht de hoogte van het salaris. Werkgelegenheid scheppen door hiervoor iemand in te huren, dat vind ik pas bizar.

Net zo bizar als die vele uren onbetaald overwerk: door hiermee te stoppen creëren we 300.000 banen.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Theo Sontrop

Mooi stuk van Max Pam over de erudiete uitgever en dichter Theo Sontrop. Deze was in de jaren zeventig geregeld te horen in het VPRO-radioprogramma Piet Ponskaart, gepresenteerd door Jan Lenferink.

In het geweldige onderdeel Het Forum - met onder anderen John Jansen van Galen, Gerrit Komrij en Henk Spaan - etaleerde hij, een tikkeltje bekakt, zijn fijnzinnige,vileine humor.

Wat was radio toen toch leuk!

Hugo Koch, Den Haag

Tijd gunnen

Ariejan Korteweg slaat de plank mis door te stellen dat Sybrand Buma de islam minder tijd gunt om te emanciperen dan het christendom, dat er enkele eeuwen over heeft gedaan. Het christendom deed er eeuwen over omdat in die tijd in de dan bekende wereld geen voorbeelden waren. Dat heeft de islam nu wel, maar bestrijdt zaken als gelijkheid tussen vrouw en man en homoseksualiteit te vuur en te zwaard. Niet alleen in de thuislanden, maar ook daar waar bovenstaande normen lang en breed zijn omarmd.

E. Oterdoom, Amsterdam

Vlekje? Pech gehad

Met veel belangstelling las ik uw artikel 'Eenderde in de bijstand ontvangt psychische zorg'. Alle mensen zonder beperkingen die kunnen werken, zijn zo langzamerhand uit de bijstand gezet. De bijstandspopulatie omvat veel voormalig asielzoekers, die vaak slecht Nederlands spreken, en mensen met een 'vlekje'. Door het restrictieve beleid van de regering en UWV komen zij niet meer in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Ook komen ze niet aan een baan. VNO-NCW zegt graag in contact te komen met mensen met een 'vlekje'. De werkgevers willen ze een baan aanbieden. Was het maar waar! In de praktijk blijken de meeste werkgevers mensen met een 'vlekje' te mijden als de pest.

Wanneer men ze dan toch werk aanbiedt, dan meestal met behoud van uitkering. Geen cent extra en geen enkele garantie op een baan. Het mag niets kosten.

A. van Deuzen, arbeidsrechtadvocaat, Alkmaar

Tram of elektrische bus

Uitstekende reportage van Charlotte Huisman en Marcel van Lieshout over elektrische bussen. Echter, de tram zullen ze nooit vervangen; trams kun je koppelen, waardoor je met twee trams aan elkaar makkelijk tweehonderd mensen kunt vervoeren. Zie een aantal Duitse en Zwitserse steden waar dit al normaal is.

Bovendien hebben trams ook helemaal geen bovenleiding meer nodig; in Nice en Bordeaux rijden trams al in grote delen van de binnenstad zonder bovenleiding; de stroom wordt tijdens het rijden opgespaard en later gebruikt. Utrecht heeft elektrische bussen maar is bijna klaar met de nieuwe tramlijn naar het academisch ziekenhuis en deze lijn wordt zo goed als zeker doorgetrokken naar Zeist. Vier autobussen worden door een enkele tram vervangen.

Han Hazevoet, Haarlem

Het studentencorps

Volgens Jurre van den Berg meldden zich de afgelopen introductieperiode bij studentenvereniging Vindicat te Groningen 30 nieuwe leden meer aan dan in 2016 'ondanks de incidenten'. Mijn gedachte is: dankzij maatregelen voelen jonge studenten zich nu veilig genoeg om toe te treden.

En nu maar hopen dat mijn gedachtengang valide is.

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Snapshot van een ontgroening bij Vindicat.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden