OPINIE

We moeten nu uitrukken om de brand in West-Afrika te blussen

De Europese landen, inclusief Nederland, moeten nu maatregelen nemen om de ebola-epidemie te stoppen.

Bert Lanting

Na maanden van werkeloos toekijken, beginnen de westerse landen eindelijk doordrongen te raken van het gevaar van de ebola-epidemie die in West-Afrika om zich heen grijpt. Wakker geschud door het opduiken van een paar ebolagevallen binnen hun eigen grenzen hebben de Verenigde Staten en nu ook de Europese Unie besloten de strijd tegen het dodelijke virus op te voeren.

De VS sturen militairen naar Liberia om ebolaklinieken te bouwen, Groot-Brittannië doet hetzelfde in Sierra Leone, terwijl Frankrijk in Guinee opvangcentra uit de grond stampt. Nederland heeft een schip ter beschikking gesteld voor het vervoer van medische goederen naar het getroffen gebied.

Maar de hulp komt veel te langzaam op gang. Tot nog toe hebben de VN nog geen 40 procent gekregen van de 1 miljard dollar waarom VN-chef Ban Ki-moon vorige maand heeft gevraagd voor de strijd tegen het virus.

De Europese Unie heeft 180 miljoen euro toegezegd, maar als het gaat om daadwerkelijke hulp blijft de Europese reactie vrij beperkt.

Een muurschildering in Monrovia, de hoofdstad van Liberia Beeld reuters
Een muurschildering in Monrovia, de hoofdstad van LiberiaBeeld reuters

Kenmerkend voor de lakse houding van de Europese landen is het gesteggel in Nederland over de vraag wie er moet opdraaien voor de kosten van de eventuele evacuatie van hulpverleners die naar het rampgebied worden gestuurd. Gezien de enorme kosten van dergelijke operaties voelen de verzekeraars er weinig voor dat risico voor hun rekening te nemen, met als gevolg dat hulporganisaties de vrijwilligers niet durven uit te zenden.

De regering wist tijdens de bankencrisis, terecht, binnen een enkel weekeinde tientallen miljarden tevoorschijn te toveren om het bankenstelsel overeind te houden - dan kan Den Haag nu toch wel enkele tientallen miljoenen ter beschikking stellen om deze heldhaftige vrijwilligers hun werk te laten doen? Toegegeven: het geld komt niet terug, maar hoe langer de westerse landen wachten, hoe hoger de rekening oploopt.

Net als tijdens de eurocrisis is er een 'bazooka' nodig om de ebola-epidemie te bedwingen. Het is begrijpelijk dat overheden allereerst hun aandacht richten op maatregelen om hun eigen bevolking te beschermen tegen het virus, ook al is het risico van verspreiding in Europa tamelijk gering. Maar het gevaar valt alleen te bezweren door de brand in Liberia, Sierra Leone en Guinee onder controle te krijgen.

Daarvan is voorlopig geen sprake: de epidemie grijpt steeds sneller om zich heen. Momenteel zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ruim 9.000 mensen in West-Afrika besmet met ebola, terwijl al 4.500 mensen aan de ziekte zijn bezweken. Waarschijnlijk ligt het werkelijk aantal veel hoger.

Ebola verspreidt zich zo snel dat hele landen ontwricht dreigen te raken. Als er niet op grote schaal wordt ingegrepen is het haast onvermijdelijk dat het virus zich zal verspreiden naar andere landen in Afrika waar de gezondheidszorg zwak ontwikkeld is. Dan kan het aantal slachtoffers oplopen tot honderdduizenden of misschien zelfs miljoenen.

Volgens sommige deskundigen valt de epidemie alleen nog te stoppen met een vaccin, maar voorlopig bevinden kandidaat-vaccins zich slechts in een testfase. Daarom moeten de Europese landen nu uitrukken om de brand in West-Afrika te blussen. De strijd tegen ebola kan alleen daar worden gewonnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden