Commentaar

We moeten minder vlees eten, maar wel beter vlees

Volledige omschakeling naar ecologisch verantwoorde productie is op termijn de enige begaanbare weg.

Hans Wansink
null Beeld .
Beeld .

Actiegroep Wakker Dier vraagt in een mediacampagne opnieuw aandacht voor het stunten met vlees door de supermarktketens. Vijf jaar geleden voerde Wakker Dier al eens actie tegen de zogenaamde kiloknallers, maar het succes was niet duurzaam. De kiloknallers - spotgoedkope vleesproducten die op industriële manier worden geproduceerd - rukken sinds een half jaar op in de schappen van de supermarkten.

De afgelopen jaren heeft een grote sanering onder veeboeren plaatsgevonden; een beperkt aantal megaboeren is overgebleven. Ze fokken op snelle groei, beknibbelen op de bewegingsruimte van de dieren en manipuleren het dag- en nachtritme om tegen minimale kosten te produceren.

Wereldstandaard voor duurzaam vlees

De boeren zelf verdedigen zich met een beroep op de 'welzijnsnormen', waaraan ze zich zeggen te houden. Die normen moeten evenwel veel strenger zijn om enige kwaliteit van leven voor de dieren te bewerkstelligen. Uiteindelijk moet er een wereldstandaard voor duurzaam vlees komen.

Volgens Wakker Dier ligt de macht in de 'vleesketen' vooral bij de supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Superunie, Lidl en Aldi. Hun inkoopmacht zou de boeren zodanig uitknijpen dat ze steeds meer moeten bezuinigen op dierenwelzijn om nog rendabel te produceren. Daarmee wordt het verschil in prijs tussen duurzaam geproduceerd biologisch vlees en de kiloknallers te groot.

De supermarkten relativeren hun inkoopmacht door te wijzen op het feit dat ruim 70 procent van het Nederlandse vlees wordt geëxporteerd. Boeren en supermarkten wijzen gezamenlijk naar de consument: mensen met een kleine beurs kunnen zich minder makkelijk duur biologisch vlees veroorloven en grijpen 'noodgedwongen' naar de kiloknaller. Zo schuift iedere partij zijn verantwoordelijkheid door.

Beter vlees

Niet alleen uit het oogpunt van dierenwelzijn, maar ook uit ecologische overwegingen moet Nederland stap voor stap streven naar een volledige omschakeling van bio-industrie naar biologisch en ecologisch verantwoorde productie van vlees. Zo'n integrale aanpak moet gericht zijn op alle partijen: de boeren, de supermarkten, de consumenten en de exportsector. We moeten minder vlees eten, maar wel beter vlees. Dat kost meer om verantwoord te produceren - en dus zal de prijs oplopen.

Dat veronderstelt een politieke regie, waarvoor geen enkele politieke partij kan weglopen. Dierenwelzijn en ecologisch verantwoorde landbouw zijn te belangrijk om over te laten aan Wakker Dier en de Partij voor de Dieren - hoe verdienstelijk deze activisten ook zijn met het luiden van de noodklok.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden