Commentaar

We moeten alerter optreden tegen de ebola-uitbraak

Ebola maakt veel meer slachtoffers dan werd verwacht. Alerter optreden is vereist, hier en in Afrika.

Een groep hulpverleners begraaft een ebolaslachtoffer in Marshall in Liberia. Beeld epa

Een ebola-uitbraak met honderden slachtoffers, zo zeiden experts een half jaar geleden in deze krant, is niet erg waarschijnlijk. Ook in Afrika beseft men tegenwoordig dat het virus met quarantaines, hygiëne en beschermende kleding goed kan worden ingedamd, vernam de krant van diverse Europese en Afrikaanse artsen.

Intussen heeft ebola in West-Afrika al rond de vierduizend mensen gedood en beginnen de eerste ziektegevallen op te duiken in Europa, Azië en Amerika. Volgens deze week gepubliceerde berekeningen is het aannemelijk dat het daarbij niet zal blijven en dat we ook in Nederland ebolapatiënten tegemoet moeten zien.

Gelukkig zijn we daarop uitstekend voorbereid, benadrukken zowel Europese als Nederlandse gezondheidsautoriteiten. Maar het feit dat het eerste het beste Europese ebolageval (in Spanje) ondanks alles meteen al leidde tot de besmetting van een verpleegster, stelt niet gerust.

In theorie is de ziekte weliswaar beheersbaar, maar die theorie houdt geen rekening met de dagelijkse werkelijkheid van mensen die irrationele dingen doen, zoals patiënten uit het ziekenhuis 'bevrijden' (Liberia), de beschermende kleding veronachtzamen (Spanje) of per abuis ebolapatiënten naar huis sturen (VS).

Ebola is een infectieziekte zoals we al generaties niet hebben gezien: een pest waaraan negen van de tien getroffenen overlijden en die, als een roofdier, elk moment van onachtzaamheid benut om toe te slaan. Voor onze generatie, slechts vertrouwd met een seizoensgriepje op zijn tijd, schuilt daarin het grootste gevaar.

Terecht is het overheidsbeleid erop gericht om onnodige angst te voorkomen. Maar tegelijk zal die overheid, geheel gericht op de eerste verdedigingslinie van patiënten isoleren, ook een plan achter de hand moeten hebben om de bevolking goed en snel te mobiliseren voor het ergst denkbare geval dat ebola in ons dichtbevolkte land ontsnapt.

Nog verstandiger is natuurlijk om de problemen bij de wortel aan te pakken: in Afrika zelf. Westerse landen zullen veel actiever moeten optreden om de ziekte het hoofd te bieden. Dat is behalve een humanitaire taak ook gewoon zelfverdediging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.