'We laten ons niet twee keer flessen'

Belgen kunnen benodigd treinstel voor aansluiting op hsl niet bestellen...

den haag Tussen Nederland en België zijn problemen ontstaan over de hogesnelheidslijn, het spoor dat de Randstad via België met Parijs moet verbinden. De Belgen hebben aangegeven dat het onmogelijk is om het treinstel te bestellen dat Breda en Den Haag moet aansluiten op de hsl.

Die weigering druist tegen alle afspraken in, zei verkeersminister Eurlings woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij schuwt niet om een schadeclaim van zo’n 200 miljoen euro in te dienen bij ‘zijn Vlaamse vrienden’, meldde hij. ‘Afspraak is afspraak.’

Dat akkoord is, pikant genoeg, gemaakt op de dag dat Nederland een verdrag tekende over het uitdiepen van de Westerschelde. Nederland beloofde in 2005 die zeearm uit te diepen zodat de Antwerpse haven bereikbaar blijft. Nederland kwam daar echter op terug onder druk van Zeeuwse protesten. Twee maanden geleden ging het kabinet alsnog overstag; er wordt uitgediept.

‘We moeten voorkomen dat we na de Westerschelde weer een dossier hebben’, zei Eurlings woensdag tijdens het debat. ‘Wij wachten niet meer lang. Een schadeclaim is realistisch, en niet mals’, zo dreigde hij.

Al eerder, in 2004, was er een hoogoplopend conflict met de Belgen over de hsl. De reistijd tussen Amsterdam en Brussel, oorspronkelijk beoogd op anderhalf uur, zou 17 minuten langer duren. Dit omdat de Belgische spoorwegen noodzakelijke investeringen in het spoor uitstelde.

Als compensatie, en om een dreigende claim vanuit Nederland te voorkomen, werd in 2005 afgesproken dat België een treinstel zou aanschaffen. Zo zou de hsl een aftakking krijgen naar Breda en Den Haag.

Afgelopen oktober heeft België aan verkeersminister Eurlings laten weten dat wegens ‘juridische problemen’ het treinstel niet kan worden besteld. ‘De Belgen hebben ons toen geflest, we laten ons niet twee keer flessen’, reageerde CDA-Kamerlid Koopmans gisteravond.

Hij verwees naar de dreigende ‘Zeeuwse mosselboycot’ van de Belgen tijdens de discussie over de Westerschelde. ‘Moeten wij nu Vlaamse friet boycotten?’ SP’er Roemer vond dat de minister meteen met een claim op tafel moet komen.

Eurlings hoopt er echter met de Belgen uit te komen. Op 2 december zal hij in gesprek gaan met zijn Belgische collega’s. De juridische problemen zijn ontstaan wegens ‘nieuwe Europese regelgeving’. Hij heeft nog niet, zei hij, een heldere analyse gekregen van die problemen. ‘Maar het ontslaat de Belgen niet van hun verplichtingen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden