We kunnen kernwapenstaten niet vertrouwen als het om onze vrijheid gaat

De ingezonden brieven van dinsdag 23 juni.

Lanceerinstallatie voor een Russische kernraket, 1998. Beeld EPA

Brief van de dag: Verbied kernwapens

Rusland wil nog dit jaar het kernwapenarsenaal vernieuwen. De VS antwoorden door nota bene de kruisraketten mogelijk weer uit de mottenballen te halen. Alle kernwapenmachten geven het komend decennium meer dan 1 biljoen (12 nullen!) dollar uit aan het verbeteren en in stand houden van kernwapens. Zo zullen ook de Amerikaanse kernwapens, waaronder die op onze luchtmachtbasis Volkel liggen, worden vernieuwd en verbeterd. Rusland en de NAVO doen beide grootschalige militaire oefeningen aan de gezamenlijke grens waarbij wordt geoefend met nucleaire scenario's. Het wederzijdse nucleaire wapengekletter is kortom niet van de lucht.

Na de Koude Oorlog waren we naïef genoeg om te geloven dat Rusland, de VS en andere kernmachten onze belangen in acht zouden nemen en de nucleaire overblijfselen uit die oorlog zouden verwijderen. Inmiddels is duidelijk dat we op de kernwapenstaten niet kunnen vertrouwen als het om onze veiligheid gaat. Dat vinden ook de 109 landen zonder kernwapens die het beu zijn te wachten op actie van de grote jongens. Zij willen daarom zelf het voortouw nemen en zo snel mogelijk beginnen met onderhandelen over totale nucleaire ontwapening.

Het Nederlandse parlement droeg de regering in april op straks bij deze onderhandelingen aan te schuiven. Een verbod op kernwapens is immers de beste manier om te ontsnappen aan een nieuwe wapenwedloop; en deelnemen aan deze onderhandelingen is dus de enige logische en realistisch keuze voor Nederland en andere NAVO-landen. Het domste wat we immers kunnen doen is weer tevergeefs erop vertrouwen dat de kernwapenstaten het beste met ons voor hebben.

Krista van Velzen, PAX, Utrecht

Dit zijn de overige brieven van vandaag:

Bidden om een baan

Grunbergs stelling dat menselijk werk dat door een machine kan worden overgenomen feitelijk slavenarbeid is onderschrijf ik niet. Ten eerste omdat een echte slaaf doorgaans niet werd betaald (hij kreeg voeding en onderdak en niet veel meer), ten tweede omdat een ieder die werkt (ongeacht of dit door een machine kan worden gedaan of niet) daarmee loonslaaf is en dus wél wordt betaald.

Een héél verschil, en het zou fijn zijn als Grunberg aan al die loonslaven die door de automatisering werkloos thuis zitten zou willen vertellen hoe zij hun overvloed aan vrije tijd nu nuttiger kunnen gaan gebruiken.

En wat die gemakkelijke oneliner aan het slot betreft: betaald werk is volgens mij niet hetzelfde als daarvan een afgod maken. Alhoewel... veel werklozen bidden om een betaalde baan.

Alsof ze niks nuttigers te doen hebben!

A. la Rivière, Baarn

Onverdiend lovend

Persoonlijk ben ik tamelijk modebewusteloos, maar de rubriek Stijladvies in Volkskrant Magazine lees ik altijd met plezier. Alleen afgelopen zaterdag niet.

De lovende woorden voor het jarenvijftigzwangerschapsjasje in klaar-overkleur van Hillary Clinton vind ik volledig onverdiend. 'Simpel, slank, strak en een tikje saai'?

Eerder een te vol gepropte worst. Ach ja, smaken verschillen.

Christianne Muusers, Kortenhoef

Heilloze weg voor de koe

Melkveehoudster Carla Dekker gaat zeker sympathiek en betrokken met haar dieren om. Binnen het kader van de gekozen bedrijfsvoering dan.

Uit de door Carla Dekker bekritiseerde Zembla-tv- programma's bleek echter ook dat boeren die kiezen voor een volledig biologische bedrijfsvoering, waarbij het dierenwelzijn centraal staat, toch een zeer acceptabel inkomen kunnen verdienen.

De huidige schaalvergroting in de melkveehouderij leidt vanwege de nieuwe investeringen tot nieuwe bankleningen door boeren die al voor tonnen in de schuld staan.

En de markt voor landbouwproducten is nogal onelastisch: meer productie leidt niet tot evenveel meer consumptie (mensen gaan niet meer melk drinken als de prijs keldert). Zo ontstaat een race to the bottom: steeds meer productie om toch nog wat winst te maken, gevolgd door verder dalende prijzen.

Dit dwingt de sector, zeker ook bij de zuivel, tot gigantische inzet op de wereldmarkt: de postzegel Nederland is bijna de grootste zuivelleverancier. Dat gaat ten koste van de dieren, het milieu en ook van het levensgeluk van veel agrariërs. Een heilloze weg.

Jos Koning, Nijmegen

Hou eens op met vernieuwen

In mijn onderwijscarrière (1965-2005, onderwijzer, hoofdonderwijzer, leerkracht voortgezet onderwijs, docent speciaal basisonderwijs) heb ik de ene na de andere 'onderwijsvernieuwing' zien passeren.

Ze bezorgen mij nog nachtmerries. Alleen het gymnasium trok zich nergens iets van aan, ging gelukkig ijzerenheinig door op de heilige klassieke weg en wist de kwaliteit van het einddiploma tot in onze dagen te garanderen.

De bedoeling van alle vernieuwing was altijd (ook al wilde niemand dat toegeven): minder getalenteerde en minder gemotiveerde leerlingen toch maar aan een diploma te helpen. Met als gevolg een enorme devaluatie van de diplomawaarde, plus een onbeheersbare wildgroei van diploma's voor pretstudies waar niemand op zat te wachten. Een vwo-diploma gelijk aan dat van de oude hbs? Oud-leerlingen en oud-docenten weten wel beter.

Ondefinieerbare verschillen tussen mbo en hbo, met onbegrijpelijke eindstadia: 1, 2, 3 of 4. Wie het weet mag het zeggen. Niets ten nadele van de ongetwijfeld goedbedoelende Jan Fasen uit Roermond, maar ga nu eens gewoon ouderwets, goed en gedegen ambachtelijk onderwijs geven in plaats van de zoveelste 'vernieuwing'.

Daarvan heb ik in mijn loopbaan alleen maar kinderen het slachtoffer zien worden.

Ruud van Ling, oud-leerkracht, Heerhugowaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden