We kunnen allemaal aan een danswedstrijd met 1,2 miljoen kijkers meedoen

Aaf Brandt Corstius
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Door een speling van het lot keek ik de afgelopen week veel naar RTL (het is altijd goed om zulke dingen een speling van het lot te noemen, want daarmee onthoud je je van elke verantwoordelijkheid en doe je alsof je, als het lot je niet bespeelt, aanhoudend op Arte documentaires over de gezondheidszorg in Siberië zit te bekijken).

Om precies te zijn: ik bekeek twee programma's waarin beroemde mensen dans- en overlevingswedstrijden doen, Dance, Dance, Dance en Expeditie Robinson.

Ik bemerkte bij mezelf een lacune, namelijk dat ik in het geheel niet meer weet wie die beroemde mensen zijn. En nu ben ik nota bene iemand die zich interesseert voor de dommere dingen van het leven, en daar vallen beroemde mensen onder. Maar wie is Koos? Wie is Niels, wie is Danny, wie is Kaj? Wie is Joëlle?

Tekst gaat verder onder de video.

Het helpt niet dat die beroemdheden alleen nog maar met hun voornaam worden aangeduid, want als iemand dan Anouk heet, denk je dat je weet wie dat is, namelijk Anouk, maar dat blijkt dan Anouk Hoogendijk te zijn. Claim to fame: ex-voetbalster. Vaak is het ook zo dat de achternaam je geen zier verder helpt. Kaj heet van zijn achternaam Gorgels. Claim to fame: online personality.

Vroeger werd je op één manier beroemd, namelijk door driehonderd jaar elke vrijdagavond op televisie te zijn. Iedereen wist dan wie je was, want dan was je Ted de Braak. Maar er zijn nu zo veel uitsplitsingen van roem, zo veel subgenres, dat het zelfs voor de verstokte RTL-kijker niet meer te doen is om te weten wie al die beroemdheden zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

Daarom hier een aantal nieuwe, innovatieve manieren waarop iemand beroemd kan zijn. Door een online personality te zijn, dus, zoals Kaj Gorgels. Door ooit een beroep beoefend te hebben dat door enige glamour was omgeven, zoals Anouk, de ex-voetbalster en Richard Witschge, de ex-voetballer (allebei in de Expeditie). Of door de zoon te zijn van een beroemdheid - elke keer dat de taakomschrijving van Danny Froger wordt genoemd, zegt de ronkende voice-over: 'Hij is zanger, net als zijn vader René.' Of door de dochter van een ex-voetballer te zijn: Joëlle Witschge, de dochter van Richard, ook in de Expeditie. Of doordat je aan een ander RTL-programma hebt meegedaan voor mensen die beroemd wilden worden, waardoor je beroemd werd en meteen kon doorstromen in RTL-programma's voor beroemdheden: dat is Maan, gisteren nog van The Voice, nu in Dance, Dance, Dance. Of doordat je in 2016 Miss Nederland bent geworden - Zoey Ivory, ook Dance, Dance, Dance. Of doordat je in 2003 de rol van de kleine Simba hebt gespeeld in de musical The Lion King; Marnix Lenselink, ook van Dance, Dance, Dance.

Met andere woorden: er is hoop, we kunnen allemaal nog aan een danswedstrijd met 1,2 miljoen kijkers meedoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden